V Kopřivnici demonstrovala Dělnická strana, policie zadržela tři muže

Kopřivnice - V Kopřivnici dnes odpoledne demonstrovalo zhruba 80 příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS) na ohlášené demonstraci proti nezaměstnanosti a za sociální jistoty. Na místo dorazilo také zhruba 30 až 40 antifašistů. Na klid dohlíželo několik desítek policistů a členové policejního antikonfliktního týmu. Po projevech se pravicoví extremisté vydali na zhruba půlhodinový pochod městem. Během akce policie zadržela celkem tři muže, jeden byl celostátně hledaný, dva se dopustili přestupku. Organizátoři akci ukončili zhruba kolem 17:15, policie však pohyb obou skupin ve městě bude i nadále sledovat.

Policisté během akce zadrželi jednoho mladíka ozbrojeného dvěma baseballovými pálkami, čímž se dopustil přestupku. Šlo pravděpodobně o příznivce DS. Policie také zadržela jednoho celostátně hledaného muže a jeden z protestujících se dopustil přestupku proti shromažďovacímu právu tím, že narušoval ohlášenou akci. 

Situaci na místě monitoroval i kopřivnický starosta Josef Jalůvka. Podle něj svolala akci soukromá osoba a město nenašlo důvody, aby demonstraci zakázalo, protože byly splněny všechny zákonné podmínky.

Protestní akce měla být podle DS reakcí na propouštění v kopřivnické automobilce Tatra, která kvůli hospodářské krizi začne propouštět koncem ledna. O práci má přijít 569 zaměstnanců. Od loňského pololetí do konce letošního března tak firmu opustí 1400 zaměstnanců. Mluvčí společnosti Vladimír Bystrov už v pátek řekl, že se firma k iniciativě DS vyjadřovat nebude. „Tatra se nezapojuje do jakýchkoliv politických věcí, nespojuje se s žádným politickým hnutím ani žádné nepodporuje, a tudíž se k těmto aktivitám Dělnické strany nebude vyjadřovat,“ uvedl Bystrov.

Společnost se pouze ohradila proti tomu, že DS použila na svých propagačních materiálech chráněné logo firmy, právně se však společnost podle Bystrova bránit nemůže. Právní ochrana ochranných známek se podle něj vztahuje jen na vztahy mezi obchodními společnostmi a proti politickému hnutí prakticky nelze zasáhnout.

Dělnické straně hrozí zánik. Vláda se usnesla, že požádá Nejvyšší správní soud o její rozpuštění. Vyhověla tak žádosti ministra vnitra Ivana Langera, který stranu označil za extremistickou. Stála mimo jiné za demonstracemi kvůli litvínovskému sídlišti Janov, kde žije mnoho nepřizpůsobivých obyvatel, především Romů, na jejichž chování si stěžují místní starousedlíci. Loni v listopadu skončil pochod organizovaný právě DS bitvou s policií a zraněnými na obou stranách.