Čunek nakonec z vlády odchází, na ministerstvu jej nahradí Cyril Svoboda

Lipnice - Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek oznámil, že odchází z vlády a rezignuje na obě své vládní funkce. Na ministerstvu jej nahradí dosavadní šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Svobodův post obsadí český velvyslanec ve Štrasburku Pavel Svoboda. Na uvolněnou pozici vicepremiéra Čunek navrhuje ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Změny Čunek oznámil po jednání lidovců v Lipnici.

Čunek o rezignaci:

„Tento můj krok ukončí neshody a rozhádanost ve straně. Jestli tomu tak bude, budu spokojen.“

Čunkovo rozhodnutí je ve shodě s širším vedením strany. Čunek věří, že jeho krok ukončí neshody a rozhádanost ve straně. „Jestli tomu tak bude, budu spokojen,“ řekl Čunek s tím, že po svém odstoupení žádnou výraznou úlevu necítí. „Z diskuse jsem pochopil, že Jiří Čunek může vyhrát, ale strana může prohrát v dlouhých diskusích a rozepřích, které by nás provázely dál,“ dodal Čunek, který zůstává přinejmenším do červnového sjezdu předsedou lidovců. Tam bude muset o předsednické křeslo bojovat přinejmenším s europoslancem Janem Březinou, který již svůj záměr kandidovat do čela strany avizoval a shání si podporu na obou lidoveckých křídlech.

Premiér Mirek Topolánek Čunkovo rozhodnutí opustit kabinet přivítal. Nyní je podle něj možné dokončit změny ve složení vlády tak, jak je on sám plánoval. „Jsem přesvědčen, že tyto změny povedou k zefektivnění práce kabinetu. Zároveň znamenají posílení koaliční spolupráce,“ uvedl premiér.

Souhlas s Čunkovým odchodem jde napříč politickým spektrem

„Mám pocit, že se všem ulevilo. Jak v ODS, tak u zelených, tak v KDU- ČSL, protože se vyřešila jedna otázka, která neustále byla předmětem debat,“ komentoval Čunkovu rezignaci Cyril Svoboda. Čunkovu rezignaci ocenil i předseda zelených Martin Bursík: „Odchod Jiřího Čunka z vlády je z pohledu vlády a prestiže vlády nepochybně pozitivní zprávou.“

Spokojený je také šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. „Když odejde z vlády pan Čunek, tak je to určitě věc, která nás nezarmoutí. Ale paní Parkanová - místopředsedkyně vlády? Myslíme si, že je to dáma, já ji nechci urazit, ale její kvalifikace na ministerstvu obrany spočívá v tom, že snad hezky zpívá,“ reagoval Paroubek pobaveně.

Z Čunkova rozhodnutí vyplývá, že změny ve vládě nakonec zasáhnou všechny tři koaliční strany, jak to na počátku oznámil premiér Mirek Topolánek a v posledních dnech žádali také zelení. Šéf lidovců původně nechtěl vládu opustit, naopak žádal odchod Topolánkem chváleného ministra financí Miroslava Kalouska.

Pavel Svoboda - nová tvář KDU-ČSL

Pavel Svoboda je v českých politických vodách poměrně neznámou osobou. Profesně je expertem na mezinárodní a evropské právo se zkušeností z několika zahraničních univerzit. Svoboda pracoval v letech 2004 až 2006 jako náměstek na ministerstvu zahraničí pod Cyrilem Svobodou. Od května 2007 působí jako velvyslanec ČR při Radě Evropy. Je svobodný a hovoří několika světovými jazyky. Svobodovi je 46 let.