Pardubickou MHD jezdí více černých pasažérů, v Plzni nemá lístek řada cizinců

Pardubice – V pardubické MHD roste počet černých pasažérů, kteří navíc neplatí ani pokuty. Loni cestovalo v Pardubicích osm a půl tisíce lidí bez jízdenky, část z nich potom dluh vůči městskému dopravnímu podniku nevyrovnala. Ten se proto rozhodl zbavit se dluhů jejich prodejem soukromým firmám, které teď peníze vymáhají.

Podle ředitele Dopravního podniku Pardubice Tomáše Pelikána prodal dopravní podnik dluhy za čtyři miliony korun. V minulosti ovšem společnost řešila ještě výraznější nedoplatky. Jediný cestující, který deset let jezdil načerno a neplatil přitom své dluhy, měl nakonec zaplatit dopravnímu podniku 19 milionů korun.

Nedávno řešil dopravní podnik případ jiného muže, který za pokuty dlužil 100 tisíc korun. „Byla to kumulace dvanácti až patnácti přestupků tak, jak šly po sobě v jednotlivých letech. V exekučním řízení se to vyšplhalo až na takovouto částku,“ uvedl Pelikán.

Reportáž Erika Knajfla a vstup Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle dopravního podniku je také stále více černých pasažérů mezi cizinci, kteří v krajském městě pracují. Těch je ale mnohem větší podíl v Plzni. V západočeské metropoli je mezi černými pasažéry až třetina cizinců.

Vedení městského dopravce má s těmito dlužníky větší problémy než s Čechy bez jízdenky. „Těžko předpokládat, že kvůli zadržení stovky, dvou stovek černých pasažérů z Mongolska si advokátní kancelář najme partnera v Ulambátaru,“ podotkl ředitel Dopravního podniku města Plzně Michal Kraus. Společnost se přesto snaží situaci řešit především častějšími kontrolami. Revizorů teď chodí v Plzni mnohem víc než dřív a kontroly jsou častější.