Hlídky Dělnické strany chtějí 24. ledna opět projít Janovem

Litvínov - Dělnická strana chce do Litvínova opět vyslat své takzvané monitorovací hlídky. Členové extremistické strany přijedou 24. ledna na litvínovské sídliště Janov, kde žijí především nepřizpůsobiví občané. Většinu z nich tvoří Romové. Podle místopředsedy Dělnické strany Petra Kotába litvínovská radnice opět ztrácí zájem o řešení situace na sídlišti.

Patrola Dělnické strany prošla Janovem v říjnu a její členové narazili na odpor Romů. Na konflikt reagovali příznivci Dělnické strany svoláním pochodu, který 17. listopadu skončil bitkou s policií na hranicích Janova s řadou zraněných. Dělnická strana pak oznámila, že až do 15. ledna nebude v Litvínově pořádat žádné demonstrace a veřejná shromáždění. Počká prý na kroky starosty města Milana Šťovíčka a dalších zodpovědných osob k situaci na janovském sídlišti.

Plán: Besedy s „obyvateli“ Janova o „nepřizpůsobivých“ sousedech

Kotáb v sobotu údajně hovořil na besedě s lidmi z Litvínova. „Především obyvatelé sídliště Janov zde sdělili nové poznatky, které svědčí o znovu opadajícím zájmu vedení města o řešení problémů s místní nepřizpůsobivou menšinou,“ uvedl. Proto prý vedení strany vyslalo do Janova takzvané monitorovací hlídky Ochranných sborů Dělnické strany. Kotáb prý osobně navštíví i několik místních občanů, kteří žijí v nejproblémovějších místech sídliště.

„Veškeré poznatky, které budou členy OS-DS získány, budou následně vyhodnoceny předsednictvem DS a neprodleně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ dodal Kotáb.

Vláda dnes schválila návrh odstupující ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové na rozšíření projektu Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách právě o litvínovské sídliště Janov. Podle situační analýzy, kterou zpracovala agentura, byli do Janova sestěhováni sociálně slabí obyvatelé z různých koutů Česka. V lokalitě žije mnoho nezaměstnaných lidí, kteří nemají zájem o vzdělání a mají problémy s dluhy. Na sídlišti trpí i starousedlíci, jejichž byty jsou navíc neprodejné.

Džamila Stehlíková
Zdroj: ČT24