Řidič tramvaje dostal za zranění chlapce podmínku

Olomouc - Za těžké zranění tříletého chlapce potrestal olomoucký okresní soud 18 měsíci vězení s dvouletým podmínečným odkladem bývalého řidiče olomouckého dopravního podniku Pavla Juroka. Sedmatřicetiletý muž loni v červnu chlapci neúmyslně přivřel do dveří tramvaje nohu a táhl ho více než 100 metrů. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu k odvolání. Obžalovanému hrozilo až pět let vězení.

Tříletý Ien Flynt z USA se snažil nastoupit do tramvaje s babičkou na zastávce Wolkerova. Jurok se o nehodě dozvěděl až na další zastávce od cestujících, kterým se při jízdě násilím podařilo hocha ze dveří vyprostit.

Podle jeho závěrů samosoudce Petra Sušila ale část viny nese i babička chlapce, u které byl na prázdninách. Do tramvaje, která na zastávce delší dobu stála, chtěla nastoupit i s kočárkem zadními dveřmi zadního vozu soupravy. „Ve své výpovědi sice uvedla, že na řidiče mávala, nástup s kočárkem však měla signalizovat výrazněji. Hlavní vinu má ale řidič,“ řekl Sušil.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Jurok, který v dopravním podniku pracuje od nehody jako traťový dělník, dnes odmítl vypovídat. Uvedl pouze, že je mu líto toho, co se stalo. Policistům již dříve řekl, že si je vědom svého zavinění. To zopakovala v závěrečné řeči i jeho obhájkyně. Podle ní však Jurok chyboval jen tím, že nezastavil po varovném signálu.

Ředitel olomouckého dopravního podniku Vladimír Menšík uvedl, že rozhodnutí soudu nebude mít vliv na pověst společnosti. „Souzen byl řidič, nikoliv dopravní podnik. Rozsudek je podle mě pro pana Juroka dobrý,“ řekl Menšík. Doplnil, že se podnik již vypořádal s rodinou poškozeného chlapce prostřednictvím pojišťovny.

Červnová nehoda přiměla dopravní podnik k investicím do zvýšení bezpečnosti cestování v tramvajích. Jeho vedení nechalo vybavit záchrannými brzdami tramvaje, které je dosud neměly.

Jurok, kterému soud také zakázal na dva roky řídit kolejová vozidla, nechtěl rozsudek hodnotit. Jeho obhájkyně ale novinářům řekla, že zřejmě podá odvolání.