Armáda se možná zbaví šesti letadel L-159, bolivijský prezident nařídil jejich koupi

Praha - Bolivijský prezident Evo Morales Ayma nařídil vládě, aby koupila šest českých letadel L-159 Alca. Nepotřebné stroje české armády chce ministerstvo obrany vyměnit za jedno taktické dopravní letadlo Casa-C295M v hodnotě 500 až 600 milionů korun s opcí na zakoupení dalších tří letadel Casa. Stroj L-159 se dosud nepodařilo prodat žádnému zahraničnímu zákazníkovi. Bolivie v delším horizontu plánuje obměnu 17 zastaralých letounů Lockheed T-33 za 12 až 18 letadel L-159. Informaci přinesl týdeník Euro. Odborníci způsob výměny letadel kritizují.

Podmínkou nákupu je, aby letadla dodal buď výrobce nebo jeho autorizovaný zástupce, který zajistí optimální plnění dodávky a servis po celou dobu kontraktu. Součástí dodávky má být i kompletní výzbroj letadel, letecký simulátor, výcvik pilotů, mechaniků a pozemního personálu, dále vybavení dílen, náhradní díly a dokumentace. Zprostředkovatelem prodeje nadbytečných letounů L-159 pro ministerstvo je český obchodník Omnipol. Spolu s ministerstvem ale odmítl kontrakt jakkoli komentovat.

Odborníci způsob výměny letadel kritizují. Ministerstvo navíc zatím mluví jen o pěti letadlech za jeden dopravní letoun, zatímco Bolívie o šesti. „Česká republika vymění jedno dopravní letadlo za šest L-159, ale za to bude muset nakoupit další letadla v ceně kolem tří miliard korun,“ dodal odborník na zbraňové systémy Jaroslav Štefec. Šest letadel musí ještě ve Vodochodech na náklady ministerstva obrany projít repasí za více než 400 milionů korun.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Bolívie chce za letadla zaplatit asi 1,16 miliardy korun

Morales už podepsal nejvyšší dekret, v němž nařizuje radě ministrů koupit šest lehkých bitevníků L-159 české výroby. Po více než deseti letech se tak Alca možná konečně prosadí na zahraničním trhu. Bolívie chce za letadla zaplatit ve čtyřech splátkách 57,876 milionu dolarů (asi 1,16 miliardy korun). První platba 11 milionů dolarů byla již schválena v rámci státního rozpočtu na rok 2008. Následovat mají další tři splátky ve výši 15,62 milionu dolarů v letech 2010 až 2012.

S prodejem vojenských letadel L-159 vyjádřily předběžně souhlas i Spojené státy, které se musely k obchodu vyjádřit, protože bitevník z velké části tvoří jejich díly. „Zatím to ale není úplně jisté,“ dodal Štefec. České letectvo je zatím jediné, které L-159 z Aera Vodochody využívá. Podzvukových letadel má přes sedm desítek, armáda ale zdaleka nevyužívá všechny a přebytečných by se proto ráda zbavila. Většina vyrobených L-159 je ale v jednosedadlové podobě, což je pro výcvik pilotů méně vhodná verze. Blízko byl kontrakt s Nigérií, o bitevníky projevilo zájem i Slovensko nebo Rakousko.

Evo Morales
Zdroj: ČT24/ČT