Milionové odstupné manažerů nemocnice šetří policie

Benešov - Případem šestimilionového odstupného pro bývalé vedení benešovské nemocnice se začala zabývat policie. Vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, oznámila dnes mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.

Bývalý ředitel nemocnice Miroslav Petrík a jeho tři náměstci si před svým odchodem z nemocnice vyplatili vysoké odstupné. Petrík, jenž získal dva miliony, tvrdí, že si peníze zaslouží. Vyplacení takzvaných zlatých padáků pobouřilo středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Nemocnice je nyní zadlužená a musela si vzít překlenovací úvěr, aby měla na mzdy.

Stránská také řekla, že policie se případem zabývá na podnět Okresního státního zastupitelství v Benešově. „Případ prošetřujeme, je to v počáteční fázi vyšetřování. Pracuje na tom policejní komisař z oddělení hospodářské kriminality v Benešově,“ uvedla bez dalších podrobností. Také neupřesnila, zda policie vyšetřuje pouze Petríka, nebo celý management.

Systém řízení pěti středočeských nemocnic za vlády bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS) umožňoval, aby si manažeři určovali výši svého odchodného sami. Petríkovi i jeho náměstkům schválilo odchodné představenstvo benešovské nemocnice. V něm seděli právě Petrík a jeho náměstci. Společně prý uzavřeli tajné dodatky manažerských smluv, které jim zajišťují zlaté padáky za všech okolností. Bendl tvrdí, že tyto odměny jsou amorální a že o nich nevěděl.