Premiér Topolánek během čtvrtka představí nové ministry

Praha - Nové ministry dnes představí premiér Mirek Topolánek. Veřejně zatím oznámil jen jména těch, kteří odcházejí: Jiří Čunek, Tomáš Julínek, Aleš Řebíček a Džamila Stehlíková. Kdo přijde, o tom se zatím jen spekuluje. Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl může jít na ministerstvo dopravy, senátorka Daniela Filipiová do křesla ministryně zdravotnictví.

Přestože Daniela Filipiová na premiérovu ministerskou nabídku kývla, Topolánek si ještě vzal čas na rozmyšlenou: „Pan premiér se stále nevyjádřil, on sám řekl, že se vyjádří během několika hodin, netuším, co to je otázka několika hodin, jestli to je 24 hodin, opravdu nevím, zatím nic nevím,“ poznamenává Filipiová.

Úplně novým ministrem bude i diplomat a právník Pavel Svoboda, kterého do vlády posílají lidovci. Nahradí Cyrila Svobodu, který se zřejmě přesune na ministerstvo pro místní rozvoj. Ani jeho jmenování není jisté, vyjadřuje se však o něco jistěji: „Já budu zřejmě od 23. ledna, to je od příštího pátku, pokud pan prezident nerozhodne jinak, a to se neočekává, ministrem pro místní rozvoj.“ Z tohoto postu totiž odchází Jiří Čunek. Ten rezignaci na vládní funkce oznámil po víkendovém zasedání vedení KDU-ČSL: „Nějaká velká úleva to není, nadšený z toho také nejsem,“ komentuje situaci Čunek.

Premiér Topolánek během čtvrtka představí nové ministry (zdroj: ČT24)

Vicepremiérských povinností se po Čunkovi ujme ministryně obrany Vlasta Parkanová, kterou však nová funkce podle jejích slov příliš netěší: „Je za tím další blok úkolů, takže radost z toho nemám.“

Vydáno pod