Čínské úřady před Novým rokem varují před zmatky v dopravě

Peking - Během oslav nového roku v Číně očekávají tamní úřady zmatky v dopravě. Desítky milionů lidí se vydají na cestu ke svým příbuzným a v zemi je nedostatek lístků na vlak. Železničáři proto mají podle agentury Reuters nařízeno, aby "používali hlavu".

Čínský Nový rok, nazývaný také Jarní festival, je pro mnoho lidí, kteří pracují daleko od domova, jedinou příležitost v roce vrátit se do rodné provincie a setkat se s rodinou. Podle agentury Reuters jde o největší přesun lidí na světě.

Loni mnoho Číňanů uvízlo na cestě, když jih země zasáhla nejtužší zima za několik posledních desetiletí. Letos zase Čína zažívá ekonomický útlum, kvůli kterému miliony lidí přišly o práci a domů se vrátily již dříve.

188 milionů lidí pojede vlakem

Očekává se, že vlakem během svátků bude chtít cestovat 188 milionů osob, což je oproti loňsku o 13,7 milionu více. Čínské dráhy tak kvůli lístkům budou čelit velkému tlaku.

„Letošní rozpor mezi poptávkou a nabídkou pro svátky je mimořádně závažný,“ zhodnotil situaci ohledně lístků na vlak čínský prezident Chu Ťin-tchao. Ministerstvo železnic podle něho musí „používat hlavu“, aby dráhy přesun mas lidí zvládly hladce.

Situace, kdy jsou vlaky v období Nového roku přeplněné k prasknutí, se v Číně pravidelně opakuje. Nicméně letos se tamní úřady obávají možných nepokojů, které by mohli vyvolat nezaměstnaní cestující, kteří nemají práci, do které by se po svátcích zase vrátili.

Oficiální agentura Nová Čína napsala, že pro pracovníky drah budou letošní svátky „skutečnou zkoušku jejich schopnosti udržet harmonii v době, kdy globální finanční krize a oslabující domácí ekonomika prohloubily smutnou zimní náladu“.

Drážní policie se chce letos zaměřit hlavně na bezpečnost cestujících, protože „kvůli finanční krizi je mnoho lidí bez práce a má méně peněz“. „Pro hladký průběh Jarního festivalu je nutné zajistit, aby všichni cestující, zejména ti z venkova a ti s nízkými příjmy, mohli odcestovat domů s platy a odměnami bezpečně v kapse,“ prohlásil zástupce velitele pekingské odbočky čínské drážní policie.

Vydáno pod