Vzniká občanská iniciativa na podporu Kaplického knihovny

Praha - Skupina, která vzešla z řad uživatelů komunikační sítě Facebook a která podporuje stavbu Kaplického knihovny, se transformuje do občanské iniciativy pod názvem "Demokracie staví". Členové tohoto sdružení chtějí bojovat proti lhostejnosti, která podle nich zakonzervovala architektonický vývoj v Praze. Zároveň považují nekonvenční a moderní projekty za nezbytné pro rozvoj demokratické společnosti. Možná už na příští pondělí plánují setkání na podporu Kaplického knihovny.

Na komunikačním portálu Facebook existovala skupina na podporu Kaplického návrhu ještě během jeho života. Právě tady také začaly debaty a plány vzniku veřejné sbírky na stavbu knihovny. Počet uživatelů rapidně vzrostl po architektově náhlém úmrtí minulou středu. V současnosti má komunita kolem 15 000 příznivců z Česka i zahraničí. Veřejné rozloučení s architektem Janem Kaplickým se chystá do centra Prahy na příští úterý.

Místo a čas celé akce ještě pořadatelé nestanovili s určitostí. Hodlají ale s manifestací počkat až po Kaplického pohřbu. Akci chtěli dnes organizátoři nahlásit pražskému magistrátu. V seznamu ohlášených veřejných shromáždění, které magistrát eviduje, zatím ale podobná akce není. „Jakmile to zpracujeme, bude to na webové stránce. Zveřejnění ale může mít několikadenní zpoždění,“ řekl dnes Luděk Schreib z tiskového oddělení magistrátu.


Zatímco politici, zejména představitelé Prahy, možnost existence knihovny v Praze vylučují, vzniká na stavbu sbírka. Podle médií fond zakládají architekt Jan Kasl, dokumentaristka Olga Sommerová a znovuzvolený rektor AMU Ivo Mathé. V dozorčí radě by měl být scenárista a režisér Jan Svěrák, výtvarník Jiří Černický a designér Alan Záruba.

Chobotnice na Letné
Zdroj: ČT24