Senátní výbor: Poplatky by neměly platit děti do 15 let, důchodci ale ano

Praha - Senát zřejmě navrhne zrušení poplatků za návštěvy u lékaře jen pro děti do 15 let. Důchodci, i starší 65 let, by regulační poplatky měli platit dál. Pro obě věkové skupiny se má ale snížit ochranný limit z 5 000 na 3 000 korun za rok, do kterého by se počítaly úplně všechny poplatky a doplatky. U lékaře by také neměli platit děti v pěstounské péči a lidé s nízkými příjmy v sociálních ústavech. Poslední změna by se týkala léků na recept - při doplatku za lék vyšší než třicet korun by pacient už žádný další poplatek navíc neplatil. Senátu to dnes doporučil jeho výbor pro zdravotnictví a sociální politiku s tím, aby změny současného systému platily od 1. dubna. To se ale stane jen tehdy, když návrh projde hladce sněmovnou i Senátem.

Výbor chce úpravami nahradit v poslanecké novele zákona o veřejném zdravotním pojištění zrušení poplatků bez náhrady, které ve sněmovně prosadila ČSSD spolu s KSČM. Sociální demokraté o schválení novely beze změn ve výboru neusilovali, k úpravám novely se postavili zdrženlivě. Poslanec ČSSD Jaroslav Krákora poté řekl, že navržené změny pokládá za nedostatečné. ČSSD se podle něj bude snažit do příštího týdne najít podporu pro své původní návrhy, tedy zrušení poplatků pro děti do 18 let a důchodce starší 65 let.

Senátorka ODS a budoucí ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová ale úpravy z výboru pokládá vzhledem k finančním důsledkům za maximálně možné, nevyloučila pouze možnost drobnějších korekcí. „Budu se je snažit přesvědčit, že to je skutečně jediné řešení pro české zdravotnictví,“ prohlásila nová ministryně. Kompromis se, byť s menšími výhradami, zamlouvá i menším koaličním stranám, lidovcům a zeleným. Nezařazená zelená rebelka Olga Zubová ale prohlásila, že by se mělo trvat na věkové hranici 18 let, nikoliv 15. „Bude to kompromis, a tak to musí brát všechny strany,“ je smířlivější poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Ministerstvo dopady navrhovaných změn vyčíslilo na téměř dvě miliardy korun.

Reportáž Silvie Friedmannové (zdroj: ČT24)

Horní komora téměř jistě tyto úpravy za týden na své schůzi díky podpoře ODS a KDU-ČSL schválí. Větší problémy bude mít senátorská verze novely ve sněmovně, kde má levicová opozice větší sílu než v Senátu. Pokud by ale sněmovna neschválila ani senátní, ani svou původní podobu novely, systém poplatků by fungoval beze změn.

Oproti senátnímu návrhu ovšem stojí prosincový návrh na úplné zrušení poplatků, který v poslanecké sněmovně prosadila ČSSD společně s komunisty a vládními odpadlíky.