Europoslanec Březina chce vést lidovce

Praha - Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) se rozhodl kandidovat na červnovém sjezdu strany do čela křesťanských demokratů. Březina zároveň znovu kandiduje do Evropského parlamentu (EP). Pokud by se stal šéfem KDU-ČSL i europoslancem, mandátu v EP by se vzdal ve prospěch funkce šéfa lidovců.

Březina svou kandidaturu odůvodnil svou snahou sjednotit rozštěpenou KDU-ČSL, která je nyní díky pozornosti věnované okrajovým tématům neakceschopná. V jeho očích stranu v současnosti ovládla dvě křídla. Jedno směřuje více vpravo, druhé zas na opačný pól politického spektra. Pro Březinu to ale není důvod k rozkolu, protože KDU-ČSL je stranou jak konzervativní, tak zároveň sociálně citlivou. Místo v jejím rámci tedy mají obě křídla, jen jde o sjednocení jejich zájmů.

„Budu sjednotitelem této strany,“ řekl Březina na tiskové konferenci. „Křesťanská demokracie v mém pojetí je strana tradičních hodnot, je to strana pravostředová, sociálně citlivá,“ prezentoval nynější europoslanec svoji vizi směrování KDU-ČSL. 

Reportáž Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Březina se chce zaměřit na stěžejní cílové skupiny lidovců, tedy rodinu, venkov, drobné a střední podnikatele. Hodlá ale také nabídnout řešení aktuálních témat jako hospodářská krize nebo energetika.

Lidovecký europoslanec má také v úmyslu znovu kandidovat do Evropského parlamentu. V případě, že by uspěl jak ve volbách do EP, tak do čela křesťanských demokratů, oznámil úmysl vzdát se poslaneckého mandátu a plně se věnovat úkolům šéfa lidovců.

Jan Březina je první, kdo oznámil kandidaturu na šéfa KDU-ČSL, která od vzniku samostatného Česka chyběla v jediné vládě. O tom, že budou usilovat o předsednické křeslo, vážně uvažují také další tři lidé – stávající předseda Jiří Čunek, ministr Cyril Svoboda a poslankyně Michaela Šojdrová.