Tichá výměna: Kratochvílová střídá šéfa vyšetřování hospodářské kriminality Egera

Praha - Vyšetřování hospodářské kriminality provázejí personální otřesy. Počátkem ledna byl vyměněn šéf státních zástupců dohlížejících na nejzávažnější trestné činy, v únoru se čeká také výměna vedení protikorupční policie. Ředitelem odboru vyšetřování nejzávažnější hospodářské kriminality na pražském Vrchním státním zastupitelství už není Zbyněk Eger ale Marcela Kratochvílová.

Oficiálním důvodem je konec stáže a návrat do Tachova. Neoficiálně se však mluví o sporech s vedením elitních policejních útvarů, třeba kvůli vyšetřování kauzy biolíh.

Egera nahradila Marcela Kratochvílová, která jako státní zástupkyně figurovala například v kauzách heparinového vraha Petra Zelenky nebo Davida Lubiny, odsouzeného za vraždu střihače Michala Velíška. „Doktorka Marcela Kratochvílová je profesně i lidsky velmi uznávaným člověkem v oboru,“ tvrdí mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Opozice: Změny nejsou koncepční

Opozice k tomu má výhrady. Časté změny na důležitých postech prý nesvědčí o koncepční práci a problematická je také praxe vysílání státních zástupců na stáže.

Změny čekají i protikorupční policii. Z jejího vedení odešel náměstek Milan Cifer a ředitel Jiří Novák by měl povýšit na náměstka policejního prezidenta. Kdo přijde na jejich místa, zatím není jasné. Nejčastěji se hovoří o Jaroslavu Krůlovi a Pavlovi Pohorském. Současné vedení útvaru tak ve funkcích vydrželo jen o něco déle než rok. „Obsazovat tyto pozice vůbec není jednoduché. Na druhé straně má policie obrovský potenciál. Máme spoustu zkušených, vzdělaných a velmi šikovných policejních manažerů,“ vysvětluje policejní prezident Oldřich Martinů.

Státní zástupce specializované na nejzávažnější hospodářskou kriminalitu v současné době prověřuje nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Podle ní byly některé kauzy, třeba vyšetřování Radovana Krejčíře, vedeny nekvalitně. Výsledky kontroly zatím nebyly zveřejněny.