Primátorka Chomutova za exekucemi sociálních dávek stojí

Chomutov - Město Chomutov se rozhodlo jako první přistoupit k exekucím sociálních dávek lidem, kteří dluží městu za pokuty a poplatky z přestupků v celkové výši 200 milionů korun. Radnice akci nazvala Záchranný kruh, kterým chce podle primátorky Ivany Řápkové (ODS) chránit slušné občany a zároveň postihnout ty dlužníky, kteří se s vědomím nedotknutelnosti sociálních dávek městu vysmívají. Do postupu radnice se ale s vervou pustila zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, která exekuce označuje za protizákonné a nehumánní.

Jitka Seitlová kritizuje především formu vymáhání dluhu. Postup radnice prý porušuje zákon o exekucích, zákon o sociálních dávkách a platný občanský zákoník. „V českém právním řádu platí, že každý má právo na… pokrytí nezbytných nákladů na jídlo a na bydlení,“ komentovala pro ČT právní prostředí ČR Seitlová. „Pokud člověk zůstane totálně bez prostředků, znamená to, že ho vháníme do náruče právě těch lichvářů, proti kterým chceme bojovat,“ dodala. Seitlová doporučuje zvolit pozvolnější tempo vymáhání dávek, především cestou individuálních splátkových kalendářů. Úřad ombudsmana požádal o dohled nad činností exekutorů ministerstvo spravedlnosti.

K zastavení odebírání peněz už město vyzval i ministr pro lidská práva Michael Kocáb: „Ti lidé se mohou dostat do naprosto bezprecentní sociální nouze.“ Nezisková organizace Člověk v tísní chce proto podávat žádosti k chomutovskému soudu na částečné zastavení exekucí. A ty můžou mít i další dohru, kontrolu už do Chomutova poslalo ministerstvo spravedlnosti. Pokud se ukáže, že exekutoři porušili zákon, čeká je kárná žaloba.

Ivana Řápková, primátorka Chomutova pro ČT:

„Je vidět, že paní Seitlová mluví z tepla své kanceláře. Já bych jí doporučila, aby si zkusila vyměnit svůj byt s našimi obyvateli, kde jí bude ve vedlejším bytě do rána řádit nepřizpůsobivý, když má jít od šesti ráno do práce. Aby si zkusila žít v místě, kde si zaparkuje auto a do rána nemá zpětná zrcátka. Když jde po chodbě domu, kde bydlí, a šlápne do lejna, protože nepřizpůsobivý obyvatel se neobtěžuje dojít na toaletu… Já jsem tady pro slušné občany a budu zastupovat jejich zájmy.“

Primátorka Chomutova Ivana Řápková se brání, že exekuce nepokrývají dluhy z nájemného, ale z pokut a poplatků za přestupky. „Lidé, o kterých se bavíme, nepobírají jen dávky na magistrátu, ale berou také dávky na úřadu práce, takže bez prostředků nezůstanou,“ říká Řápková. Primátorka se rovněž brání argumentu, že s exekucí dávek stoupne kriminalita. Poukazuje na to, že Chomutov již městem s nejvyšší kriminalitou je i přesto, že dosud exekuce sociálních dávek neprobíhaly.

Exekuce hrozí v krajním případě až 1500 lidem, doposud zabavili exekutoři peníze asi stovce lidí. Podle města rázné kroky zabraly - na úřad chodí desítky lidí, kteří chtějí své dluhy platit. „Hlavně mají zájem dluhy hradit a mají zájem uzavírat splátkové kalendáře,“ pochvaluje si primátorka.

Příklad Chomutova chce navíc následovat i radnice nedalekého Litvínova, která také uvažuje o odebírání peněz dlužníkům prostřednictvím exekutorů přímo při vyplácení sociálních dávek. Exekutoři by odebírali jen část finančních prostředků z dávky, aby se zejména rodiny s dětmi nedostávaly do existenčních potíží. „Možnost snížení pohledávek jsme s vedením Chomutova konzultovali. Do budoucna se tomuto kroku nebráníme, umíme si představit použít tuto formu nátlaku,“ uvedl místostarosta Martin Klika (ČSSD). 

Exekuční příkaz k zabavení podpory neplatičům v Chomutově
Zdroj: ČT24