České oběti italského zemětřesení jely do Itálie za odměnu

Pardubice - Při zemětřesení v italském regionu Abruzzo zemřeli dva sedmnáctiletí studenti Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Do Itálie odletěli nejlepší mladí chemici za odměnu na studijní pobyt. Domů měli přijet tento víkend. Třetí student, který při zemětřesení utrpěl zlomeninu nohy, už je zpátky v České republice. Vrátila se i ředitelka školy, která žáky doprovázela jako pedagogický dozor. Škola po tragédii vyvěsila smuteční vlajku a zrušila vyučování.

„V rámci projektu Leonardo da Vinci odjeli s paní ředitelkou na čtrnáctidenní stáž do Itálie s tím, aby poznávali jiné prostředí,“ uvedl vedoucí odboru školství z Pardubického krajského úřadu Ladislav Forman. Učitelé ani ředitelka o tragédii nechtěli mluvit.

Smrt obou studentů potvrdilo ministerstvo zahraničí v úterý večer. Chemická průmyslová škola v Pardubicích poté zrušila vyučování. Volno dostali žáci 1. až 3. ročníků. Ve škole zůstali pouze maturanti, kteří měli písemné zkoušky.

„Postiženým rodinám našich studentů poskytneme okamžitou bezprostřední pomoc, stejně tak škole,“ řekl ČT hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Pardubický kraj pomůže finančním darem ve výši jednoho milionu korun i postiženému regionu Abruzzo, kde oba čeští studenti zahynuli.