Žalobkyně navrhuje pro Ďurička 12,5 až 15 let vězení

Praha - Žalobkyně Jana Kadeřábková dnes navrhla udělit pražskému hoteliérovi Bohumíru Ďuričkovi za vraždu Václava Kočky mladšího trest vězení na 12,5 až 15 let, tedy v horní polovině trestní sazby. Požaduje, aby ho soud zařadil do věznice se zvýšenou ostrahou. Podle státní zástupkyně by měl být podnikatel uznán vinným v plném rozsahu obžaloby. Rozsudek se očekává v pátek.

Kadeřábková neuvěřila Ďuričkovi, který se hájí tím, že se přiměřeně bránil útoku ze strany zastřeleného. Charakter hoteliérova poranění totiž podle znalců neodpovídá jeho verzi, zranil se prý až po střelbě. Další svědci incidentu pak podle svých slov žádné napadení neviděli, podnikatelova tvrzení potvrdila pouze jeho přítelkyně Lucie.

Ďuričkova družka však podle žalobkyně vypovídala účelově, chtěla svému příteli pomoci. Za účelové označila Kadeřábková i hoteliérova tvrzení ohledně jeho výpadků paměti. Podnikatel u soudu řekl, že si nic nepamatuje od prvního úderu, který mu Kočka mladší údajně zasadil, až do chvíle, kdy stál po střelbě před restaurací Monarch.

Tragická událost se stala loni 9. října v pražské restauraci Monarch, po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Pětapadesátiletý Ďuričko podle obžaloby po slovní potyčce vytáhl pistoli, namířil na syna provozovatele Matějské pouti Václava Kočky a nejméně třikrát vystřelil.