Horská střediska lákají na velikonoční lyžování

Praha - Na horách je i přes teplé počasí stále dost sněhu na lyžování. Většinu skiareálů přesto čeká poslední lyžařský víkend v letošní sezoně. Výjimkou je Špindlerův Mlýn, Horní Mísečky, Klínovec a Harrachov, kde vleky pojedou i po Velikonocích. O svátcích má lyžaře nalákat do hor i snížená cena jízdného. Podle meteorologů má být navíc slunečno a teplo, místy přesto drží až metrová vrstva sněhu. Aktuální stav českých sjezdovek je možné sledovat i na online kamerách.

Zatímco v jednom z karlovarských parku si lidé již několik dní užívají jarní slunce a nebývale vysoké teploty, o 25 kilometrů dál v Krušných horách se na sjezdovkách prohánějí lyžaři. Například na Božím Daru se přes týden lyžuje na jediném areálu, další otevře až v sobotu. V plném provozu je však areál na Klínovci. Podle provozovatele tamního vleku Jana Nováka jsou podmínky příznivé zejména v dopoledních hodinách, kdy je sníh přimrzlejší a odolává slunečním paprskům.

V Královéhradeckém kraji na sjezdovkách v Horních Mísečkách pojedou vleky až do 3. května. Na sjezdovkách leží od 40 do 150 centimetrů sněhu. Ve Špindlerově Mlýně se bude lyžovat do 19. dubna. Část běžkařských tratí bude strojově upravena i o Velikonocích, běžkaři tak mohou vyrazit na trasy z Horních Míseček na Vrbatovu boudu či na Rovinky. V lavinových katastrech Krkonoš ale stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Rolby na Jizerské magistrále upravují 45 km běžeckých tras

V Orlických horách se ještě lyžuje v Říčkách, kde je ale upravena jen červená sjezdovka. Provoz o víkendu omezí i většina středisek v Jizerských horách a v západních Krkonoších. O Velikonocích se ještě rozjedou vleky na Severáku a v Rokytnici. Jezdit budou i v Harrachově, kde po svátcích pojede už jen lanovka na Čertovu horu a vlek na červené sjezdovce. Na Jizerské magistrále rolby upravují 45 kilometrů běžeckých tras.

Dostatek sněhu je i v Krušných horách. Na Klínovci ho leží metr a o víkendu zde budou v provozu sjezdovky Dámská, Zabitý, Pařezovka a Přemostěná. Pokud se výrazně nezhorší počasí, bude areál v provozu do 19. dubna. V týdnu zřejmě pojede jen jeden vlek a lanovka. Do neděle bude v provozu i areál Novako v Božím Daru. Dostatek sněhu je kolem Božího Daru i pro běžkaře.

Na jihu Čech je v provozu jen Zadov

Poslední letošní lyžování nabídnou o víkendu sjezdovky v západočeské části Šumavy. Ode dneška do pondělí budou v provozu areály Špičák, Nad Nádražím, Belveder a Samoty. Vleky na Weissově louce a Godlhofu se rozjedou o víkendu, pokud bude o ně zájem a vydrží počasí. Ve vyšších polohách Šumavy je dost sněhu i pro běžkaře, kteří najdou přesné informace o úpravách stop na internetu.

Posledním místem na jihu Čech, kam mohou lyžaři vyrazit i o svátcích, je šumavský Zadov. Ve skiareálu na Lipně, kde končí sezona už dnes, mohou lidé lyžovat zdarma. O svátcích se bude ještě lyžovat v Jeseníkách. Nejvíce sněhu, zhruba 1,5 metru, je na Ovčárně. Běžkaři mohou vyrazit například po trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo a Skřítek - Alfrédka. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. V Beskydech se bude o víkendu lyžovat v Bílé a v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku a na Pustevnách, kde leží 40 až 45 centimetrů sněhu.

  • Zimní sporty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/119/11879.jpg
  • Některá střediska v provozu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79494.jpg
  • Lyžařský areál Zadov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/559/55811.jpg