Nemyslíš, zaplatíš! - drsná kampaň dostane pokračování

Praha - Přestože svým obsahem vzbudila rozsáhlé diskuse, bude ministerstvo dopravy pokračovat v kampani s výmluvným názvem „Nemyslíš, zaplatíš!“. Ta si klade za cíl pomoct snížit počet nehod na českých silnicích. Pod taktovkou režiséra Filipa Renče se už natáčí dva další díly. Znovu jsou namířené proti nezodpovědnosti a bezohlednosti mnoha řidičů.

Námětem jednoho ze dvou připravovaných dílů je závodění na silnicích, stejně jako v předchozích částech, i tentokrát se smrtelným koncem. „Natáčíme o tom, co se brutálního stává na silnicích, ale točíme to emotivně, aby to zapůsobilo na řidiče podprahově a pocitově,“ komentoval svou práci sám režisér.

Právě kvůli bouřlivé diskusi o přílišné brutalitě klipů ministerstvo dopravy tentokrát kampaň konzultovalo s psychology. Ti mu dali zelenou. „Všichni se přimlouvají, ať je radši ostřejší kampaň, než ať to někdo nakonec zažije na vlastní kůži,“ popsal reakce odborníků ministr dopravy Petr Bendl (ODS).

Nová kampaň - „Nezvratné osudy“

Nové klipy by se na televizních obrazovkách měly objevit v létě. Ministerstvo zároveň odstartovalo další kampaň s názvem Nezvratné osudy. Stojí na bázi autentických svědectví, vlastních zkušeností a emotivních výpovědí. Ti, kteří vážné dopravní nehody zažili na vlastní kůži, o nich jdou do škol vyprávět teenagerům.

Ať už za tím stojí kampaně nebo ne, počet mrtvých se za letošní první tři měsíce snížil. Zatímco loni umřelo za stejnou dobu 192 lidí, letos je to o čtrnáct méně. K větší bezpečnosti na silnicích by mělo přispět také 100 milionů, které chce ministerstvo dopravy dát na zlepšení značení silnic. Ještě letos jich má čtvrtina dostat nové krajnice.