Česko si užívá rekordního tepla

Praha - Série horkých dnů Česko zatím neopouští. Teploty znovu šplhaly přes 21 stupňů Celsia. Rekordy padaly na několika místech v republice, třeba v Příbrami nebo na Labské boudě, ten klementinský ale zůstal o dva stupně nepřekonán. Nadále platí, že Česko je teď jedním z nejteplejších míst v Evropě.

Ze zimních kabátů skočili Češi hned do plavek. Městské parky připomínají obležené pláže. Teploměry v českých městech ukazují v posledních dnech vyšší hodnoty než jinde v Evropě. Země zažívá sérii extrémně teplých dnů. Průměrné počasí v dubnu je totiž podle záznamů mnohem chladnější. „Jsou to teploty spíše obvyklé v tomto období ve Středomoří nebo na jihozápadě Evropy ve Španělsku,“ přiznává meteorolog České televize Pavel Karas.

Přes letní idylu byla neděle s naměřenými 21,6 stupni Celsia prvním velikonočním dnem bez meteorologického rekordu. V pražském Klementinu se přitom teploty bez přerušení měří už od roku 1775. Čísla z Klementina ale meteorologové berou s rezervou, Praha se od dob Josefa II. výrazně změnila. Přibylo dlažby, objevilo se mnoho desítek kilometrů asfaltových silnic, jiná je i struktura staveb. To všechno má podle Jana Havelky z Českého hydrometeorologického ústavu velký vliv na naměřené teploty.

Na horách se pořád lyžuje

Přestože v Česku v posledních dnech padají teplotní rekordy jeden za druhým, na horách se stále lyžuje. Provozovatelé lyžařských areálů si letošní sezonu pochvalují. Zbývá jim už ale jen pár hodin, většinu vleků totiž zastaví hned po svátcích. V Jeseníkách přesto stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Horská služba proto návštěvníky nabádá, aby se zatím do vyšších partií raději nevydávali.

Teplého a slunného počasí by si měli Češi užívat ještě v několika příštích dnech. První slabší ochlazení čekají meteorologové až ve čtvrtek. I pak by se ale teploty měly pohybovat mezi 15 a 20 stupni.