Agentura Median: Podle občanů zavinil politickou krizi Paroubek

Praha - Podle bleskového průzkumu agentury Median, který dnes zveřejnil server Lidovky.cz, si čeští občané myslí, že za poslední politickou krizi je odpovědný předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle občanů na ní zároveň také nejvíc získal. Paroubka za viníka krize označilo 44 procent z více než čtyř stovek dotázaných. Podobný výsledek získal i premiér v demisi a předseda ODS Mirek Topolánek, kterého viní 41 procent dotázaných. Prezident Václav Klaus, jehož z pádu vlády obvinil právě Topolánek, je za krizi odpovědný podle názoru desetiny respondentů.

Podle třetiny oslovených Paroubek na krizi získá

Paroubkova sociální demokracie před dvěma týdny na pátý pokus uspěla v Poslanecké sněmovně s vyslovením nedůvěry vládě. K úspěchu jí ale pomohli někteří poslanci zvolení za strany vládní koalice. Sociální demokraté kabinetu vyčítali neschopnost reagovat na ekonomickou krizi i fakt, že sama koalice prosazovala zákony ve sněmovně s pomocí přeběhlíků, tentokrát ale z opozičního tábora.

Zhruba třetina respondentů označila jednoznačně Paroubka jako politika, který na krizi získá. Ostatní politici skončili daleko za ním. Na tomto hodnocení se shodli mladí i staří, obyvatelé vesnic i velkých měst.

Šéfa ČSSD kritizuje hlavně Praha a střední Čechy

Z rozpoutání krize Paroubka viní více muži, u žen je vina za pád vlády prakticky rovnoměrně rozložena mezi šéfa ODS a ČSSD. Paroubkovi dávají krizi za vinu také převážně mladší lidé z Prahy a středních Čech, naopak vesnice a menší města vidí jako viníka současných potíží Topolánka.