Vláda kývla na zákon o rozpuštění sněmovny

Praha - Vláda Mirka Topolánka dnes podle očekávání vyslovila souhlas s poslaneckým návrhem ústavního zákona, který zkracuje funkční období nynější Poslanecké sněmovny. Kabinet tak učinil další formální krok na cestě k předčasným parlamentním volbám, které by se měly podle dohody politických stran konat na počátku října.


Návrh, pod který se podepsali šéfové sněmovních klubů ODS, ČSSD a Strany zelených Petr Tluchoř, Bohuslav Sobotka a Přemysl Rabas, počítá formálně s předčasnými volbami nejpozději 15. října. Lidovci ale se změnou nesouhlasí. „Já jsem ten návrh nepodpořil, protože když se vyvolá krize, tak se kvůli tomu nemění ústava,“ řekl ČT ministr pro místní rozvoj v demisi Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Volby, které rozhodnou o novém složení sněmovny po posledním patu mezi levicí a pravicí, musí vyhlásit prezident Václav Klaus. Vzhledem k volebnímu zákonu, který jako dny voleb uvádí pátek a sobotu, by bylo po schválení navrženého ústavního zákona povinností prezidenta vyhlásit volby tak, aby se konaly nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října.

Kabinet udělal další krok k předčasným volbám (zdroj: ČT24)

Zároveň návrh zákona obsahuje ustanovení, které krátí lhůty upravené volebním zákonem. Lhůta pro vyhlášení voleb do sněmovny se tak zkracuje z 90 na 60 dnů před konáním voleb. Zkrácení se týká také ustavení okrskových a zvláštních volebních komisí a podávání kandidátních listin ze 66 na 44 dnů.

Norma míří do jednání vlády s doporučením legislativní rady ke schválení. Dostatečnou podporu by podle předběžných dohod stran mohl zákon získat i v Poslanecké sněmovně a Senátu. S řešením vládní krize souhlasí i prezident Václav Klaus, minulý týden jmenoval Jana Fischera premiérem překlenovací úřednické vlády.

Kritičtí jsou lidovci i ústavní právníci

Odborníci a většina lidoveckých poslanců se k návrhu staví kriticky. Křesťanští demokraté se budou snažit prosadit na příští schůzi sněmovny senátní návrh novely ústavy o rozpuštění dolní komory. Podle předsedy strany Jiřího Čunka se drtivá většina lidoveckých poslanců přiklání právě k senátnímu návrhu spíš než k vládní předloze. Zatímco senátní předloha slibuje dlouhodobější řešení i pro další případné krize, vládní návrh znamená jednorázové zkrácení funkčního období. Pro vládní návrh přitom zvedli ruku zřejmě i dva lidovečtí ministři.

Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa dnes řekl, že se lidovci až na výjimky sice přikláněj k senátní novele, nicméně zůstávají otevřeni i dohodám o případných úpravách vládní předlohy. Vládní návrh podpořila sociální demokracie. S jeho případnými změnami by tak musely souhlasit obě největší strany. Lidovci jsou připraveni předložit nějaký pozměňující návrh, musí být ale podle Severy jasné, že to bude mít smysl. O cestě, jak zemi přivést k předčasným volbám, budou poslanci rozhodovat na své další schůzi, která začne 28. dubna.

Tisková konference předsednictva KDU-ČSL
Zdroj: ČT24