Vrah z léčebny byl definitivně odsouzen na doživotí

Praha - Za upálení muže v areálu psychiatrické léčebny v Kosmonosích na Mladoboleslavsku půjde Marian Rafael s konečnou platností na doživotí do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který zamítl jeho odvolání, a potvrdil tak verdikt středočeského krajského soudu. Podle předsedkyně senátu Vrchního soudu v Praze Jaroslavy Maternové soud přezkoumal jak napadený rozsudek, tak i řízení, které jeho vydání předcházelo, a zjistil, že po procesní stránce není věc zatížená žádnými vadami. Rozhodnutí je pravomocné. Proti rozsudku vrchního soudu už není odvolání. Obhájce Mariana Rafaela ale zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dvaačtyřicetiletý muž byl obžalován z vraždy, která se odehrála v areálu psychiatrické léčebny v Kosmonosech v únoru loňského roku. Rafael podle soudu zaživa upálil v plastovém kontejneru čtyřiapadesátiletého pacienta léčebny. Kolem hořícího kontejneru pak poskakoval a vydával nesrozumitelné skřeky. Jeho oběť zemřela udušením kouřem, na 80 procentech těla měla popáleniny. Odsouzený jí navíc ukradl 24 tisíc korun, šperky a hodinky.

Zavražděný byl den před svou smrtí z léčebny propuštěn. Rafael byl v době činu několik hodin na útěku z léčebny a skrýval se v jejím okolí. V léčebnách strávil 12 let, řadu dalších let také pobýval ve vězení. Soudy jej v minulosti potrestaly za loupež, znásilnění nezletilé dívky, omezování osobní svobody a ublížení na zdraví. Další trestní stíhání byla zastavena pro nepříčetnost. Nyní Rafaela čeká vězení s nejpřísnějším režimem. Podle jeho obhájce Jana Krátkého to ale způsobí problémy: „Po celou dobu byly problémy ve výkonu trestu a myslím si, že výkon trestu v té podobě tak, jak je, bude přinášet problémy jak na straně mého klienta, tak na straně vězeňské služby, která na toto není připravena.“

Podle znalců je Rafael lehce mentálně retardovaný, využívá ovšem strategii, kdy se snaží předstírat těžkou retardaci a tvrdit, že nic neví a nic si nepamatuje. Je agresivní a snaží se za každou cenu uspokojit své potřeby bez ohledu na druhé. Jeho ovládací schopnosti jsou prý sice mírně sníženy, není však nepříčetný, a odpovídá tedy za své jednání.

Rafaelův advokát dnes napadl způsob, jakým byl znalecký posudek vypracován. Odsouzený totiž se znalci odmítl spolupracovat, takže nakonec vycházeli z posudku, který sepsal jiný lékař zhruba měsíc před vraždou. Krátký poukazoval i na to, že o vině jeho klienta neexistuje žádný přímý důkaz. To připustila i státní zástupkyně Eva Prskavcová, podle které ale Rafaela dostatečně usvědčují důkazy nepřímé - například to, že se na jeho šatech našla krev zavražděného. Znalci navíc projevili dostatečnou iniciativu a podle soudkyně to byl obžalovaný, kdo odmítl spolupracovat.

Vydáno pod