V Praze policie nasadí na silniční piráty rychlé passaty

Praha - Rychlé dálniční vozy Volkswagen Passat R36 budou od dnešního večera zasahovat v metropoli. Podle policejní mluvčí Ivy Knolové jich přijelo osm a zaměří se na bezohledné řidiče. V Praze budou stíhat piráty silnic až do pátku. Hlídat budou několik vybraných úseků, kde řidiči často nedodržují stanovenou rychlost a kde se často stávají nehody.

Posádku vozu budou tvořit tři policisté, dva mimopražští a jeden pražský s místní znalostí. Na svou první pražskou službu vyjedou nové passaty dnes kolem 20:00.

„V terénu se budou pohybovat samozřejmě i pražské hlídky dopravní služby,“ dodala Knolová. Kromě kontrol rychlosti se dopravní policisté zaměří i na alkohol a drogy za volantem a na pátrání po odcizených vozidlech.

Policie loni nakoupila 16 těchto rychlých vozů. Policejní passaty mají výkon 300 koní a z nuly na sto zrychlí za 5,6 sekundy a můžou jet rychlostí až 250 km/h. Auto pohání vidlicový šestiválec o objemu 3,6 litru. Vozidlo má systém na měření rychlosti, přehledové přední a zadní kamery, takže lze zadokumentovávat dopravní přestupky od začátku až do konce. Zatím hlídkovaly na českých dálnicích. Śéf dopravních policistů Leoš Tržil už začátkem března nevyloučil, že by passaty mohly být nasazeny i do velkých měst.

Vydáno pod