Na 1. máje by Brnem mělo pochodovat až tisíc extremistů

Brno - První květnový den by mělo centrem Brna pochodovat až tisíc extremistů - na akci by se měli sjet příznivci Národního odporu a Dělnické strany. Pochod je ohlášený fyzickou osobou jako Prvomájové shromáždění s průvodem - neví se však, kdo přesně za akcí stojí. Policie je v souvislosti s demonstrací v pohotovosti - v případě, že bude porušen zákon, nechají představitelé radnice pochod rozpustit.

Radnice musela podobný pochod zakázat již před dvěma roky, protože účastníci akce propagovali extremismus. I když bylo pořadatelům nařízeno, aby akci ukončili, účastníci se odmítli rozejít. Vznikly proto potyčky s policií. Sedm pořadatelů bylo potrestáno, z toho čtyři nepodmíněně. Rozsudek brněnského městského soudu v kauze nedávno potvrdil Krajský soud Brno.

Zabýval se i žalobou svolavatele demonstrace na radnici Brno-střed a na osoby, které se na zákazu pochodu a jeho rozehnání podílely. Soud ale žalobu koncem loňska zamítl. Pořadatel si podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Na 1. máje jsou zatím v centru Brna ohlášeny dvě akce. První je setkání komunistů na Moravském náměstí. Druhé setkání se uskuteční od 11:00 na centrálním náměstí Svobody. Jeho účastníci později projdou Masarykovou, Nádražní, Benešovou, Divadelní, Rooseveltovou, Joštovou a Rašínovou ulicí.