Ostrava nekoupí drahé pozemky u svinovského nádraží

Ostrava – Dopravní terminál u železniční stanice Ostrava-Svinov bude vypadat jinak, než se dosud předpokládalo. Magistrát se rozhodl, že nevydá 27 milionů korun, které by byly potřeba k nákupu pozemků, kde měl terminál původně stát. Původně přitom město tvrdilo, že neexistuje jiná možnost než nákup pozemků, které patří rodině hokejového trenéra Aloise Hadamczika, a chtělo s vlastníky jednat. O změněně přístupu k dopravnímu terminálu u svinovského nádraží informoval náměstek primátora Lukáš Ženatý.

Město pro svůj původní projekt potřebovalo 70 metrů čtverečních pozemků, které patří Hadamczikově rodině. Ta je však ochotna městu přenechat pouze pozemek o celkové rozloze 6 500 metrů čtverečních. Za metr čtvereční požaduje 5 500 korun, celkem tedy zhruba 36 milionů.

Městu se takový obchod příliš nezamlouvá. „I když pozemek je do budoucna jistě využitelný pro komerční účely, tak zejména v té stávající situaci na realitním trhu je to investice na delší lokty,“ uvedl Ženatý.

Město ale musí náhradní řešení připravit rychle, protože projekt za zhruba 750 milionů korun by měl být z velké části financován z peněz Evropské unie. Kdyby nastalo větší zpoždění stavby, o evropské dotace by mohla Ostrava přijít.

Dopravní terminál u svinovského nádraží má vytvořit přestupní uzel mezi železnicí, dálkovými i příměstskými autobusy a městskou hromadnou dopravou. Samotné nádraží prošlo rekonstrukcí v letech 2003–2006 a patří k nejmodernějším českým železničním stanicím.