Švýcarsko zřejmě nevydá uprchlého Pitra do Česka

Praha - Švýcarské úřady rozhodly, že trestné činy uprchlého podnikatele Tomáše Pitra jsou již promlčené. Hledaného muže, který se pravděpodobně ukrývá ve Švýcarsku, tak země zřejmě do České republiky nevydá. Pitr byl spolu s dalšími muži odsouzen za daňové delikty, ale do vězení nenastoupil. Švýcarsko by ale mohlo podnikatele vyhostit ze země, protože tam pobývá na falešné doklady. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Centrála Interpolu v Bernu se loni v listopadu oficiálně obrátila na české úřady, aby jim odpověděly, čeho se Pitr v Česku dopustil. Na základě podkladů pak případ prostudovaly a shledaly, že Pitrovy činy jsou již promlčené. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká nechtěla případ komentovat.

Pitr, který je považován za jednoho z nejbohatších Čechů, byl odsouzen k pěti letům vězení. Obžaloba ho v procesu vinila spolu s dalšími podnikateli z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 milionů korun.

Podnikatel utekl do zahraničí v červnu 2007 v době, kdy měl nastoupit do pankrácké věznice. Je na něho vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač. Ústavní soud nedávno definitivně zamítl obnovení jeho procesu. Podle některých informací se skrývá ve Švýcarsku, údajně se pohybuje i v Rakousku. Deník Právo počátkem roku napsal, že policie ví, že občas přijíždí do Česka, ale nemá příliš možností ho zadržet.