Lidovci vytáhli do boje za nižší ceny elektřiny

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek navrhne v úterý premiérovi Janu Fischerovi, aby se úřednická vláda zasadila o snížení cen elektřiny. Energetika se navíc má stát jedním z hlavních taháků předvolební kampaně KDU-ČSL před červnovými volbami do Evropského parlamentu i předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. Čunek to dnes oznámil po jednání předsednictva strany, kde také zopakoval, že lidovci se na sestavování Fischerova kabinetu nebudou personálně podílet. Čunek zdůraznil, že lidovci do vlády nikoho nenominovali.

„Budu chtít s panem premiérem projednat zejména způsob, kterým bude nová vláda chtít omezit, zmírnit či dokonce řešit hospodářskou krizi a její dopady na občany České republiky. Jsem proto pověřen, abych s premiérem projednal žádost, aby nová vláda v rámci protikrizových opatření projednala dočasné snížení cen elektřiny. Je to výjimečný nástroj ve výjimečné situaci, kterou hospodářská krize je,“ uvedl na brífinku Čunek.

Cestu, jak se dobrat snížení cen elektrické energie, Čunek neupřesnil, vychází prý ale z platné legislativy. Podrobnosti o návrhu zamýšleném jako protikrizové opatření řekne až v úterý Fischerovi. Dosavadní legislativa však státu téměř žádné možnosti, jak ovlivnit ceny energie, nedává.

Pokud jde o formování kabinetu, lidovci jsou nyní názorově rozděleni. Ministr financí Miroslav Kalousek spolu s několika dalšími poslanci navzdory postoji stranického vedení úřednický kabinet podporuje. Zbytek strany se však staví do opozice a nechce se podílet na projektu úřednické vlády ani vyvolávat předčasné volby.

Zlevnění elektřiny nebude tak snadné

Energetický regulační úřad je k lidoveckému návrhu rezervovaný - stát totiž může u dodávek energie pro domácnosti ovlivnit přibližně jen 38 procent z její průměrné ceny. „Cena silové elektřiny je určována výhradně nabídkou a poptávkou na liberalizovaném trhu,“ uvedla mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová s tím, že úřad nemůže ani ovlivnit výši daní placených za elektřinu.

Konečná cena elektřiny pro zákazníky se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí ERÚ. Podíl silové elektřiny na celkové ceně se dlouhodobě zvyšuje, nyní je více než poloviční.