Bývalý ředitel Moravia banky dostal za podvody 8,5 roku

Ostrava - Bývalý ředitel a předseda dozorčí rady Moravia banky Jiří Baron stráví za úvěrové podvody v řádech desítek milionů korun a další trestné činy 8,5 roku ve vězení. Ostravský krajský soud soudil krach banky už podruhé. První rozsudek, který Barona v roce 2006 poslal do vězení na 7,5 roku, ale odvolací soud zrušil. Před soudem stojí celkem 17 obžalovaných, kteří podle státního zástupce připravili banku o více než miliardu korun. Soud dnes udělil ještě jeden nepodmíněný osmiletý trest a pět podmíněných trestů v rozmezí deset měsíců až dva roky. Rozsudek není pravomocný, státní zástupci i někteří obžalovaní zvažují, že se odvolají k Nejvyššímu soudu.

Viny byl dnes zproštěn i Jiří Barton a pražský právník Věslav Nemeth, který v roce 1998 vymyslel projekt, díky kterému se banka zbavila jen stěží vymahatelných dluhů za přibližně 500 milionů korun. Podle žalobců věděl, že tím banku zničí, soudu ale chyběly důkazy. Osm let vězení čeká na bývalého ředitele Ingstavu Opava Romana Podgrabinského, další manažeři a bankéři Ingstavu odešli s podmínkami. Baron, který už nastoupil do vězení, dnes k soudu nedorazil. Omluvil se a žádal o jednání v nepřítomnosti.

Odvolací soud v Olomouci zmírnil Baronovi trest na 3,5 roku. S odvoláním uspěli i další dva ze tří odsouzených, kteří figurovali v personálně provázaných firmách. Soud jim snížil trest z pěti na 3,5 roku a ze sedmi let a devíti měsíců na šest let. Odvolací senát ale podstatnou část rozsudku zrušil a případ vrátil k novému projednávání do Ostravy. „Jsem spokojený s tou částí, kde došlo ke zproštění, neustále ale trváme na tom, že v případě těch skutků došlo ke spáchání trestného činu,“ řekl ČT po dnešním jednání soudu státní zástupce Rostislav Bajger.

Frýdecko-místecká Moravia banka v roce 1999 vedla 118 tisíc účtů. Vkladatelé jí svěřili více než devět miliard korun. Poté, co banka ztratila povolení k bankovní činnosti, dostali klienti od státu 90 procent svých vkladů, maximálně ale milion korun. Bez odškodnění ale zůstali majitelé devizových účtů, které ze zákona nepodléhají pojištění vkladů.

Vydáno pod