Litvínov odškodní poničení majetku extremisty

Litvínov - Litvínov odškodní tři obyvatele města, jejichž majetek byl poničen při loňském listopadovém střetu mezi pravicovými extremisty a policií v okolí problémového sídliště Janov. Místostarosta Martin Klika (ČSSD) dnes oznámil, že jim město zaplatí 60 000 korun. Lidé se přihlásili o náhradu za poškozené motorové vozidlo, kamennou podezdívku plotu a vchodové domovní dveře.

„Už po listopadových událostech jsme deklarovali, že chceme lidem pomoci. Pojišťovny totiž náhradu za poškození věcí při pouličních bojích neřeší. Vše bylo řádně zadokumentováno a prokázáno, což byla podmínka vyplacení peněz,“ uvedl Klika.

Pouliční bitka není podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka běžný vandalismus, živelná pohroma či krádež, na něž by se pojistné plnění vztahovalo. „Nejde totiž o princip nahodilosti. Události bylo možné předvídat. Stejné je to například u domu postaveného u řeky v záplavové oblasti. Žádný ústav nepojistí jeho majitele na rizika spojená s povodní, řeka se totiž vylévá z koryta pravidelně,“ uvedl Bálek.

Vypálené policejní auto odkoupil zájemce 

S nárokem na náhradu škod po střetu pravicových radikálů s policií loni v listopadu neuspěl u pojišťoven ani Litvínov. Škody město vyčíslilo na zhruba 350 000 korun. Strážníci přišli například o auto, které radikálové zapálili. Další náklady souvisely podle Kliky s úklidem ulic po řádění extremistů. „Vypálené auto včetně radiokomunikační techniky odkoupil zájemce za 30 000 korun. Už jsme pořídili nový vůz s odpovídajícím vybavením,“ doplnil místostarosta.