V Británii chtějí snižovat rychlost ve městech

Londýn - Británie plánuje rozšířit ve městech zóny, kde bude nejvyšší povolená rychlost 20 mil za hodinu (32 kilometrů za hodinu). Podle listu The Daily Telegraph chce ministerstvo dopravy navrhnout toto omezení v rezidenčních oblastech a kolem škol. V Británii se přitom neustále snižuje nehodovost. V roce 2007 zahynulo na britských silnicích nejméně lidí od roku 1926.

Ve městech je tam maximální povolená rychlost 30 mil za hodinu (48 kilometrů), na některých výpadovkách, k nimž nemají přístup chodci, je to 40 až 50 mil za hodinu.

Ministerstvo dopravy chce i přesto doporučit, aby se v obytných oblastech nesmělo jezdit rychleji než dvacetimílovou rychlostí. „Je potvrzeno, že snížení rychlosti na 20 mil za hodinu vede ke snížení počtu nehod, takže si nemyslíme, že by proti tomu byl nějaký odpor,“ řekl představitel ministerstva dopravy. Radnice v Portsmouthu, Newcastleu, Oxfordu a Leicesteru již dvacetimílový limit v obytných čtvrtích zavádějí.

Ministerstvo chce ale změnit doporučení pro umísťování kamer kontrolujících rychlost, které jsou podle kritiků často umístěny tak, aby především přinášely výdělek místním úřadům. Ministerstvo dopravy hodlá doporučit, aby byly hlavně kolem škol a na podobných citlivých místech.

V Londýně je již teď na 400 „dvacetimílových zón“ a londýnská radnice vytipovala dalších 880 oblastí, kde by výhody zavedení nižší rychlosti převážily nad nevýhodami. Sedm z 33 londýnských obvodů uvažuje o plošném zavedení nižší rychlosti. Podle odborníků je rychlost klíčová především při srážce s nejvíce zranitelnými chodci, tedy dětmi a starými lidmi.

V roce 2007 zahynulo na britských silnicích 2940 lidí, z toho 22 procent chodců.