České dráhy chtějí ušetřit čtyři miliardy

Praha – Snížit výdaje Českých drah o čtyři miliardy korun do roku 2012 si klade za cíl program Vize 2012, který společnost představila. Dráhy mimo jiné chystají rozvoj komerčních aktivit a slibují větší orientaci na zákazníka. ČD zároveň zopakovaly svůj úmysl vyhlásit výběrové řízení na sto osobních vozů a osm nízkopodlažních dieselových jednotek, o jejichž nákupu či pronájmu hovoří již téměř rok.

„Realizace transformačního programu je cestou ven z dlouhodobé nedofinancovanosti osobní dopravy Českých drah. Ta od roku 2003 dosahuje kumulované výše téměř 20 miliard korun. Jeho cílem je udělat tlustou čáru za předchozími obdobími nesystémových kroků. Jen letos by celkový finanční efekt měl být vyšší než 500 milionů,“ řekl generální ředitel ČD Petr Žaluda.

Součástí Vize 2012 má být větší orientace na zákazníky, důraz na vztahy s objednateli drážní dopravy, rozvoj komerčních aktivit, zlepšení efektivnosti provozu a modernější organizace. K naplnění představ o ušetření nejméně čtyř miliard během příštích tří let má vést sedmnáct projektů. Letos předpokládají ČD, že sníží výdaje asi o půl miliardy.