Jihočeští Romové masivně odcházejí do Kanady

Volary - Volary na Prachaticku opustila až třetina tamních Romů. Podle představitelů města požádalo nejmíň devět rodin o azyl v Kanadě. Podobný masový odchod zaznamenal ještě Vimperk. Dalších jihočeských měst se ale zatím romská emigrace příliš netýká. Podle zastupitelského úřadu Kanady v Praze požádalo za první letošní čtvrtletí o azyl v Kanadě 653 českých občanů, za celý loňský rok to přitom bylo 861 lidí. Během prvních tří měsíců letošního roku uspělo s žádostí 34 Čechů.

Ve Volarech byly důvodem odchodu hlavně problémy s městskými byty. Romové, kteří neplatili nájem, končili nekompromisně na ulici a emigrace pro ně byla vlastně východiskem. Přímo o diskriminaci nebo útocích místní Romové nehovoří, nicméně podle svých slov cítí, že se situace v Česku spíš zhoršuje. Příkladem jsou podle nich poslední události ve Vítkově, Přerově, nebo Janově.

V městských bytech ale zůstal po Romech především nepořádek. Lidé, kteří odešli do Kanady, navíc až na výjimky nevrátili od městských bytů klíč a teoreticky by měli platit dál nájem. „Pouze v jednom případě byl byt řádně vyklizen a předán pronajímateli,“ uvedl ředitel Správy domů a bytů Volary Miroslav Mlčoch. Většině lidí tak velmi rychle narůstá dluh. Pokud by se chtěli, nebo museli vrátit domů, měli by obrovský problém získat například dávky nebo vůbec získat bydlení.