Romové se chystají do Krupky, budou se bránit

Krupka/Vítkov - Romští obyvatelé v Krupce na Teplicku chtějí rozhodně zabránit plánovanému zítřejšímu pochodu Dělnické strany. Extremisté prohlásili, že se vydají na místní sídliště, kde minulý víkend došlo k potyčkám s Romy. Ti se ale chystají bránit a hlásí, že na místo přijede až 900 Romů z celé ČR. Na jiném konci Česka, ve Vítkově u Opavy, pokračuje vyšetřování požáru domu romské rodiny. Dnes by mělo být jasné, jaká zápalná látka oheň způsobila.

„Bude-li se to v Krupce vyvíjet podobně jako minulý víkend, dá se očekávat příjezd členů Dělnické strany, kteří znovu zamíří na jedno z největších sídlišť ve městě. Po skončení manifestace se radikálové znovu pokusí dostat mezi domy, kam je minulý týden policie nepustila. Policisté přitom tehdy spíše chránili radikály, protože počet místních, kteří vyšli před své domy, byl mnohonásobně vyšší,“ říká k tomu redaktor ČT Jan Stuchlík.

Situace by se mohla vyostřit, kdyby na místo dorazil zásadně vyšší počet radikálů i Romů. „Nebezpečí je reálné, protože obě strany se chystají na střet,“ uvedl starosta Krupky Milan Puchar s tím, že je připraven být na místě a v případě, že demonstrace překročí zákonný rámec, ji nechat rozpustit.

Postiženou rodinu ve Vítkově podpořil sto tisíci korunami ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Otec rodiny, který nastoupil na roční trest do vězení na Pankráci, se včera vrátil ke své rodině. Prezident Václav Klaus přerušil jeho trest až do případného udělení milosti. Romské organizace už vypsaly na dopadení pachatelů činu padesátitisícovou odměnu. „Jsme ochotni do toho investovat, abychom je našli,“ uvedl signatář výzvy D.O.S.T. Ivan Veselý.

Ve Vítkově Romové chystají domobranu

Na 3. května chystají Romové tichý protest nejméně v 15 českých městech. Připravují také sbírku, ze které by rodina mohla financovat nové bydlení. Ve Vítkově zatím roste strach z dalšího útoku. Někteří místní romští obyvatelé proto vytvořili jakousi domobranu. „Připravili jsme se, máme doma sekery a mačety,“ prohlásil člen hlídky.

Takovou formu ale většina představitelů odmítá. Hlídky sice vítají, ale pouze neozbrojené, které budou spolupracovat s policií. „My si nepřejeme vyhrocení situace. Jde zejména o uklidnění těch rodin,“ říká Cyril Koky, člen Rady vlády pro romské záležitosti.

Úřady v současnosti hlásí, že se po dvanácti letech poprvé zvyšuje počet Romů, kteří emigrují do zahraničí, nejčastěji do Kanady. Například z jihočeských Volar odešla podle koordinátora asi třetina romských obyvatel.

Vyhořelý dům ve Vítkově
Zdroj: ČT24