Soud přiznal odškodnění pozůstalým obětí u Nažidel

Plzeň - Chomutovská cestovní kancelář Vlna musí zaplatit celkem 800 000 odškodné pozůstalým po obětech tragické nehody u Nažidel. Se svou žalobou proti zástupci firmy dnes uspěla žena, která při nehodě ztratila manžela, druhá, jež přišla o dceru, a dále dva manželské páry, jimž oběma u Nažidel zemřela dcera. Každý z nich dostane po 200 000 korunách. Podle soudu byly u všech zasaženy osobnostní práva a mají nárok i na omluvu a úhradu nákladů na soudní řízení. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Žaloby dalších pozůstalých bude Krajský soud v Plzni řešit 5. května.

První žalovanou ve všech dnes projednaných případech byla cestovní kancelář Vlna, respektive její jednatel Eduard Knapp. Vlna organizovala pobyt v Rakousku, ze kterého se autobus s cestujícími vracel. Zástupce žalovaného jednatele CK Eduarda Knappa Vlastimil Němec odpovědnost popřel. V případu argumentoval dvěma způsoby, neboť cestující, kteří se vraceli do Čech, byli sice z jednoho oddílu, avšak kvůli sporům rozděleni do dvou skupin.

Podle Němce měla první skupina uzavřenou cestovní smlouvu, ale svévolně nastoupila do jiného autobusu, a to Neoplanu, který tragicky havaroval. V případě druhé skupiny pak argumentoval tím, že mezi CK a touto skupinou cestujících neexistovala písemná cestovní smlouva, nejednalo se tedy o zájezd, ale CK zprostředkovala jen individuální služby, které nezahrnovaly dopravu. Odpovědnost je tak v tomto případě podle Němce na přepravci, tedy na zkrachovalé společnosti LSK Autobusy Milana Jurštáka.

Soud tyto námitky neuznal. Podle něj je nesporné, že došlo k zásahu do soukromí všech šesti osob. Odpovědným za tento zásah soudce označil Eduarda Knappa. Dle soudu nebyl jen zprostředkovatelem, ale dopravu pro skupinu zajišťoval a poskytoval. Dle soudu také k použití jiného autobusu jednou ze skupin nedošlo proti Knappově vůli, ale za jeho vědomí.

Druhým žalovaným byl ve všech šesti případech dopravce Milan Juršták, který k soudu nepřišel. V minulosti už vyjádřil lítost nad tím, co se stalo. Uvedl, že i on sám by měl nárok na odškodnění, protože proti němu nastala štvavá kampaň. Jeho společnost je od července 2004 v likvidaci. Všichni žalobci po něm dnes požadovaly každý 20 500 Kč jako podíl na likvidačním zůstatku jeho firmy. Podle soudu muž platit nemusí, protože odpovědnost nese Eduard Knapp.

Nehoda si vyžádala dvacet lidských životů

Řidič Pavel Krbec byl potrestán odnětím svobody na osm let. Loni v srpnu mu brněnský městský soud odmítl zkrátit trest. Krbec si odpykal polovinu trestu a požádal o podmínečné propuštění.

Nehoda se stala 8. března 2003. Autobus směřující z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, vraceli se z Alp.