Kocáb zveřejněním křestního jména dítěte zákon neporušil

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny v demisi Michael Kocáb podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) neporušil tzv. náhubkový zákon, když zveřejnil křestní jméno dítěte, které bylo zraněno předminulý týden při žhářském útoku na domek romské rodiny ve Vítkově. Uvedení křestního jména nelze podle ÚOOÚ považovat za informaci, která by umožnila zjistit totožnost dítěte.

„Právním rozborem dospěl úřad k závěru, že v případě veřejně sděleného jména (tedy nikoliv jména a příjmení) poškozené osoby není možné toto sdělení kvalifikovat jako informaci umožňující zjištění totožnosti poškozeného, který je osobou mladší 18 let. Proto v uvedené věci neshledal důvod k zahájení řízení,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Kocáb zveřejnil křestní jméno dítěte v televizním vysílání, když hovořil o finanční pomoci postižené rodině. Osobní údaje ale zveřejnila i Kancelář prezidenta republiky. Na hradním webu i stránkách prezidenta Václava Klause minulý týden oznámila, že prezident rozhodl o okamžitém přerušení výkonu trestu odnětí svobody pro muže, který je otcem zraněného dítěte a sám byl také zraněn. Sdělení standardně uvádí jméno i příjmení, ne však další souvislosti. V tomto případě zatím ÚOOÚ své stanovisko nezveřejnil.

„My jsme sice zveřejnili jméno dotyčné osoby, ale pouze ve vztahu k okamžitému přerušení výkonu trestu odnětí svobody dotyčné osoby, nikoli ve vztahu k nějakému aktu, k činu, k ničemu, co se stalo,“ uvedl již dříve mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Novela trestního řádu a zákona - tzv. náhubkový zákon - zakazuje zveřejnění údajů, které by mohly vést ke zjištění totožnosti oběti mladší 18 let, u dospělých pak hlavně v případě násilných trestných činů.