Někteří rodiče v Sokolově přestali kvůli strachu z meningokoka posílat děti do školy

Sokolov - Před měsícem zemřela v Sokolově zřejmě na meningitidu sedmiletá holčička z romské rodiny. Neštěstí vyvolalo nebývalý rozruch v romské komunitě. Někteří rodiče se totiž domnívají, že nákaza pochází z místní školy, proto tam svoje děti přestali posílat.

Holčička chodila do školy na sídlišti Michal, na kterém žije většina sokolovských Romů. Poté, co dívka zemřela, část rodin přestala svoje děti do školy posílat. Podle romské asistentky Květy Jašové to bylo kolem třiceti procent dětí. Rodiče se báli, že je virus ve škole.

Děti začaly chodit do školy až potom, co hygienici vylepili na její dveře dopis s ujištěním, že tu nákaza nehrozí. Romská asistentka a ostatní učitelé se ovšem obrátili na radnici a na Krajskou hygienickou stranici s tím, aby se zaměřili na domy, kde děti žijí. Tady je podle nich možný zdroj epidemií. „To je věc rodin a majitele objektu, aby si pořádek v domě zajistili sami. Pokud budeme mít hlášeno onemocnění, tak budeme jednat,“ říká ale vedoucí protiepidemiologického odboru Karlovarského kraje Jindřiška Benešová. Starosta Sokolova dodává, že s majitelem domu je v kontaktu a pokud jsou nějaké problémy, tak se řeší.

Kromě této dívky zemřela v poslední době i čtyřletá dívka z Mostu. Meningokok je bakterie, která způsobuje závažné záněty mozkových plen. Nejčastěji postihuje mladé lidi a děti. Zhruba deset procent populace jsou nosiči bakterie, která meningokokovou infekci způsobuje. Riziko nákazy hrozí u velmi oslabených jedinců.