Faux pas vládních stránek. Protikomunističtí ministři označeni za buržoazní

Praha - Na oficiálních webových stránkách Vlády České republiky se v sekci o historii předchozích kabinetů objevily životopisy bývalých ministrů, které čerpaly z komunistických encyklopedií. Ministři, kteří v roce 1948 na protest proti Gottwaldovi podali demisi, zde byli označováni za buržoazní, reakční politiky. Na upozornění České televize byly ideologicky zabarvené profily odstraněny.

Úřad vlády chybu přiznal. Vznikla prý tak, že životopisy byly převzaty z Malé československé encyklopedie, tedy knihy, která vycházela v 80. letech v nakladatelství Academia a na jejím vzniku se přímo podíleli cenzoři ÚV KSČ. „Samozřejmě se za to omlouváme. Pracovník, který za chybu může, se také omlouvá a bylo mu sníženo osobní ohodnocení,“ řekla tisková mluvčí vlády Jana Bartošová s tím, že životopisy již byly ze stránek věnovaných dějinám československých vlád staženy.

Zkreslující životopisy se dotkly například dvou významných politických odpůrců nástupu komunistického režimu k moci, ministra školství a osvěty Jaroslava Stránského a ministra výživy Václava Majera. Oba byli na internetových stránkách vlády označováni za buržoazní politiky a iniciátory pokusu o protilidový zvrat v roce 1948. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 získali in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka.