Maďarští železničáři ukončili stávku. Považují ji za úspěšnou

Budapešť - V poledne skončila v Maďarsku stávka železničářů, která začala o půlnoci ze čtvrtka na pátek. Železniční doprava do Maďarska se téměř zastavila, omezena byla samozřejmě i uvnitř státu. Podle zpravodaje ČT Ladislava Kerekeše se ale ze tří z celkově čtyř hlavních budapešťských stanic podařilo některé vlaky vypravit, jedna zůstala uzavřena po celou dobu stávky.

Vedení železniční společnosti tvrdí, že se jí podařilo vypravit až téměř 70 procent všech spojů, odboráři naopak trvají na tom, že doprava byla nevypočitatelná. Stávku považují za úspěšnou, v nejbližších hodinách ji prý vyhodnotí a rozhodnou se, jaké budou jejich další kroky.

Stávka by se měla dotknout asi padesáti mezinárodních vlaků, rychlíků a osobních vlaků, které jezdí přes Slovensko. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové byly z důvodu stávky zadrženy čtyři vlaky Českých drah.

Lidé, kteří cestují vlakem do Maďarska, byli už při nastupování upozorněni, že před maďarskými hranicemi budou muset přestoupit na autobus anebo využít jiných dopravních prostředků. Pokud si koupili jízdenky ještě před vyhlášením stávky, mají prý nárok na proplacení části jízdného.

Dnešní stávka nebyla první, do níž maďarští železničáři vstoupili, naposledy například stávkovali loni v prosinci. Tentokrát protestovali nejen za své požadavky, ale i za celou společnost. Chtějí zabránit, aby nová vláda, jejímž cílem je vyvést zemi z hluboké hospodářské krize, nesáhla po drastických reformních opatřeních.

Stávkující železničáři
Zdroj: ČT24