Za legální konopí demonstrovalo v Praze dva tisíce lidí

Praha - Zhruba dvě tisícovky převážně mladých lidí dnes demonstrovaly v Praze za legalizaci marihuany. Protestní pochod centrem města začal na Karlově náměstí, odkud se za doprovodu menšího nákladního vozu s hudební aparaturou vydalo asi šest stovek příznivců konopí. Než průvod dorazil přes Václavské náměstí do svého cíle v parku Parukářka na Žižkově, bylo už účastníků asi třikrát tolik. Nad hlavami demonstrantů hlásaly transparenty hesla „Nechte naši trávu růst“ nebo „Příští jaro chceme zasít svobodně“. Až do nočních hodin jsou na Parukářce plánovány hudební vystoupení.

„My nejsme pro to, aby lidé konzumovali marihuanu. Jsme pro to, aby když se rozhodnou ji konzumovat nebo pěstovat, mohli žít s vědomím, že nedělají nic nezákonného,“ přiblížil smysl celé akce jeden z jejích organizátorů Robert Veverka.

Specifická vůně všude kolem dávala zřetelně najevo, jak kladný vztah protestující k marihuaně mají. V průvodu nesli i dvě asi třímetrové makety jointů, umotaných marihuanových cigaret. Téma marihuany se objevovalo i ve většině písní, které průvod ze soundsystému doprovázely.

Na Parukářce jsou připravena tři hudební pódia a doprovodné akce. Čeští zastánci legalizace marihuany se počátkem května setkávají pravidelně, nyní již podvanácté, v rámci celosvětové akce letos nazvané Milion Marihuana March.

Podpořit legalizaci konopí pro léčebné účely a zrušit postihy

„Cílem akce je společensky manifestovat nesouhlas s kriminalizací konopí a jeho uživatelů. Jde nám nejenom o to, aby se změnila legislativa, ale aby se taky změnil přístup k těm, kteří užívají konopí z jakýchkoli důvodů,“ uvedl Jiří Novák z občanského sdružení Legalizace.cz. Cílem akce proto je podpořit legalizaci konopí pro léčebné účely a zrušit postih za pěstování a držení marihuany pro osobní potřebu. Chtějí zároveň podpořit ty, kteří jsou v souvislosti s konopím stíháni či uvězněni.

Pořadatelé akce při úvodním projevu také upozornili, že vzrůstající obliby marihuany mezi mladými lidmi zneužívá mafie ke svému obohacování. Vyzvali proto lidi, aby si sami marihuanu pěstovali a nesháněli ji od překupníků. „Černý trh se zastaví a konopí bude opět osobní záležitostí,“ řekl jeden z organizátorů. Podle dalšího z organizátorů Roberta Veverky by jedním z řešení mohly být oficiální pěstírny konopí. Stát by pak vydělával na daních, získané peníze by mohl investovat například do prevence.

Legalizací rizika nezmizí

Podle Evžena Kloučka z nadace Drop In nese ale úplná legalizace konopí řadu rizik. Odpůrci legalizace se nejčastěji obávají, že by marihuanu začaly užívat děti a mládež do 18 let. A ve větším ohrožení by se mohli ocitnout i uživatelé s psychickými problémy.

„Mezi uživateli, kteří budou mít přístup k marihuaně ve volném režimu, je část těch, kteří mají poruchy osobnosti. Ta souvisí s psychickými problémy a marihuana je může samozřejmě potencovat,“ tvrdí Klouček.

Vystoupí Baumaxa, Basta Fidel, Pohřební kapela či DJ Pixie

V minulosti se akce za legalizaci konopí konaly na Letné, tu ale zabrali stavaři budující tunel Blanka. Proto se již loni happening přesunul na Parukářku. Zde organizátoři připravili doprovodný program. Na třech hudebních scénách vystoupí řada muzikantů, například písničkář Xavier Baumaxa, formace Basta Fidel, Pohřební kapela nebo DJ Pixie. Pořadatelé mají připraveny i dárky pro starší účastníky, senioři si mohou z Parukářky odnést na léčebné účely semínka konopí. Konat se má i konopný trh.

Na pochod dohlížely desítky policistů, strážci zákona zastavovali dopravu. Podle velitele zásahu ale žádný vážnější prohřešek řešit nemuseli. Ačkoli policisté neočekávají žádné problémy, mají v záloze speciální pořádkovou jednotku. Loni se pochodu účastnilo několik tisíc lidí.