Fanouška vojenské historie zranila tanková nálož

Slivice - U Slivice na Příbramsku dnes zranil výbuch jednoho z fanoušků vojenské historie, kteří přijeli na rekonstrukci poslední bitvy druhé světové války v Evropě. Nálož, kterou chtěli dávat do tanků, mu explodovala v ruce. Cizí zavinění policie předběžně vyloučila. Na místo poté přiletěl vrtulník, který zraněného přepravil do nemocnice. „Muž utrpěl vážná mnohočetná poranění,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Výbuch mu amputoval jednu ruku v zápěstí, u druhé ho připravil o prsty a způsobil mu i otevřená poranění břicha. Nikdo jiný zraněn nebyl.

Neštěstí se stalo při dopolední zkoušce před rekonstrukcí. Třiačtyřicetiletý muž chtěl nálož na volném prostranství odpálit, trhavina ale explodovala dříve, než předpokládal. Před příjezdem záchranářů byla muži poskytnuta první pomoc, lidé mu museli ruce zaškrtit, aby zastavili krvácení.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Evy Jurinové jde o velmi vážné poranění zejména horních končetin. O dalším postupu v léčbě lékaři rozhodnou až na základě probíhajících vyšetření.

Rekonstrukce bitvy u slivického Památníku vítězství začala ve 14:00 a trvala zhruba hodinu a půl. Po celý den probíhala v areálu také výstava vojenské a hasičské techniky. Po skončení rekonstrukce odjeli její účastníci v koloně historických válečných vozidel přes Bělčice a Sedlice do Strakonic.

1945: Němci chtěli do demarkační zóny

Podepsání kapitulace nacistickým Německem 8. května 1945 neznamenalo okamžité ukončení bojových akcí na všech frontách starého kontinentu. U Slivice a tehdejší demarkační čáry se 11. května 1945 střetla skupinka partyzánů, místních dobrovolníků, ukrajinských a amerických vojáků s německými okupačními vojsky.

Hitlerovy oddíly odmítaly složit zbraně a snažily se uniknout před Rudou armádou do americké zóny. Američané chtěli vzít německé vojáky do zajetí, ale za demarkační čárou nemohli vojensky zasahovat. Před příjezdem Rudé armády si ustupující Němci stačili vybudovat opěrný bod a terorizovali místní obyvatele. Poslední výstřely padly nad ránem 12. května 1945.

Rekonstrukce bitvy u Slivice
Zdroj: ČT24