Kocáb: S likvidací vepřína v Letech mohou pomoci nejbohatší české firmy

Lety u Písku - V místech bývalého sběrného tábora pro Romy v Letech u Písku dnes proběhla vzpomínková akce na romské oběti 2. světové války. Pieta pokračovala na hřbitově nedaleké vesnice Mirovice, kde byly hromadně pohřbeny především děti. Vláda vyhradila na zvelebení památníku zhruba 22 milionů korun. Na roční provoz navíc půjde 2,5 milionu. Na odstranění nedalekého vepřína ale peníze stále nejsou. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb chce proto vytvořit nadaci, která by likvidaci nebo přesunutí výkrmny prasat financovala. K odstranění vepřína Česko vyzval i Evropský parlament. Sběrným táborem prošlo na 1 300 Romů, více než 320 jich zemřelo.

Jedno z posledních rozhodnutí Topolánkovy vlády patřilo památníku v Letech. Kabinet chtěl na místě bývalého sběrného tábora pro Romy vybudovat nové pietní místo. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb při svém lednovém jmenování do funkce prohlásil, že se o zrušení vepřína zasadí. Nepůjde ale podle něj o cíl na týdny, ale na roky. Na části území tábora se stále nachází vepřín, o jehož odstranění už nevládní organizace usilují 12 let. Žádná z vlád, která zrušení vepřína slibovala, na něj ale nesehnala peníze. Jeho budoucnost nijak neřeší ani současné vládní rozhodnutí.

Výbor pro odškodnění romského holokaustu dlouhodobě navrhuje založení zvláštního finančního fondu, do kterého by na odstranění vepřína přispěla vláda nebo evropské instituce. Kocáb dnes uvedl, že chce na vykoupení vepřína vytvořit nadaci. Vyřešení otázky vepřína by vládu stálo podle odhadů 600 a 700 milionů korun, které potřebuje Kocáb podle svých slov využít jinak.

Michael Kocáb:

Nadace by mohla vzniknout při Památníku Lidice, který bude pietní místo spravovat. „Dělali jsme nějaké odhady, úsudky pro vládu, co by se tu mohlo dělat,“ uvedl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. Naznačil, že poblíž pietního místa v Letech by mohlo vzniknout parkoviště a budova, v níž by výstavy připomínaly osudy lidí v táboře. Názory Romů na podobu památníku se ale podle něj liší.