Soud osvobodil sedm členů tzv. Zádamského gangu

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes zprostil sedm členů takzvaného Zádamského gangu obžaloby. Státní zástupce muže vinil ze zločinného spolčení, vydírání a dalších trestných činů. Skupina údajně terorizovala a vydírala řadu lidí, především podnikatelů, na západě Čech. Podle soudu se nepodařilo obvinění prokázat. Soud rozhodl o většině bodů obžaloby, které se vztahovaly především ke starším skutkům z let 1999 až 2001. Zbylé věci rozhodne později. Státní zástupce se okamžitě odvolal k vrchnímu soudu, hlavní obžalovaní zůstávají ve vazbě.

Obžalovaných v případu je celkem 12, kvůli rozsahu ale byla věc rozdělena a senát dnes vynesl verdikt nad prvními sedmi obžalovanými. Proces se konal za přísných bezpečnostních podmínek, rozsahem a délkou trvání trestné činnosti je srovnáván s Berdychovým gangem. Trestnou činnost gang páchal podle žalobce od roku 1999. Obžaloba obsahovala přes 20 bodů, zahrnovala zločinné spolčení, vydírání, výtržnictví, porušování domovní svobody, nedovolené ozbrojování, loupež, podplácení.

Senát v odůvodnění verdiktu uvedl, že se nepodařilo prokázat zločinné spolčení. K jeho založení mělo dojít podle spisu v roce 1999, dle soudu to však byli první poškození podnikatelé, kteří sami Zádamského kontaktovali s žádostí o půjčku. Právě výpovědi poškozených rodin a svědků senát označil za navzájem značně rozporné a naprosto nevěrohodné. Za pochybná označil podle časové logiky i obvinění. Gang by podle výpovědí nemohl takto doopravdy fungovat.

Poškození požadují mnohamilionové odškodnění

Nejvyšší trest, deset let, hrozil šestatřicetiletému Milanu Zádamskému, který podle obžaloby řídil a schvaloval jednotlivé akce a vydělával miliony na výpalném diskoték a erotických klubů. Poškození požadují na obviněných mnohamilionové odškodnění. Podle Zádamského rodiny je celý případ vykonstruovaný kvůli pěnezům. „Zřejmě jim někdo záviděl, že se mají trochu líp,“ řekla ČT matka obžalovaného Miluše Zádamská. Podle spisu páchal gang trestné činy především na západě Čech. V případu bylo mnoho poškozených, hlavně z řad podnikatelů. K nátlaku na ně údajně gang užíval fyzické i psychické násilí, hrozil ničením provozoven, likvidací dětí i celých rodin. V případě odporu prý ničil provozovny, napadal hosty.

Poškození byli údajně nuceni měnit styl života. Podle žalobce na ně byl vyvíjen nesnesitelný psychický nátlak, a to i na jejich rodiny a děti. Někteří prý proto raději skupině odevzdali všechen majetek a přestěhovali se, jedna z obětí skončila na psychiatrii.

Krajský soud v Plzni zprostil sedm členů takzvaného Zádamského gangu obžaloby.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod