Rath: Slevy v lékárnách rušit nebudu

Praha - Pacienti dnes v lékárnách středočeských krajských nemocnic stále dostávají třicetikorunové slevy - i v té mladoboleslavské, které soud tento způsob dotování poplatků za položku na receptu zakázal. Kraj předběžné opatření soudu už převzal. Opatření začalo platit okamžikem doručení. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) se ale nechal slyšet, že nemá nejmenší důvod slevy zrušit. Podle něj totiž soud zakázal něco, co se ve skutečnosti neděje. Rath dokonce zvažuje, že na soudkyni Moniku Vackovou podá trestní oznámení kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele.

Soud svoje rozhodnotí odůvodnil tím, že slevy jsou lékárnám kompenzovány z rozpočtu kraje - a tedy z veřejných prostředků. Samotné slevové kupony jako takové soudu nevadí, bere je jako běžný marketingový tah. S tím ale Rath nesouhlasí - kupony prý kraj lékárnám nijak neproplácí. Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampl ale Rathův argument vůbec nepřijímá. „Jedná se o slevy, které poskytuje zdravotnické zařízení, jejímž jediným akcionářem je v tomto případě kraj,“ prohlásil.

Pokud by se prokázalo, že kraj vydávání slevových kuponů lékárnám kompenzuje, hrozila by mu pokuta až sto tisíc korun. Soud podle svého mluvčího zakázal nahrazovat poplatky kraji, nikoliv lékárnám. Jestli toto rozhodnutí kraj ale dodržuje, musí zjistit žalobce, nikoliv samotný soud, prohlásil mluvčí.

Výsledkem všeho je, že jsou zmatení, nejen lidé, ale nezřídka i samotní lékárníci.

Slevové kupony kraj zavedl jako majoritní akcionář krajských nemocnic poté, co mu předtím soud zakázal, aby lidem vracel poplatky prostřednictvím daru. Vedení hejtmanství argumentovalo tím, že slevy poskytují samy nemocnice, které jsou akciovými společnostmi, nikoliv kraj. Hejtman Rath tento způsob považoval za nenapadnutelný.

Soud už Středočeskému kraji hrazení poplatků v lékárně mladoboleslavské nemocnice jednou zakázal. Vedení kraje tehdy usoudilo, že se zákaz vztahuje na všechny krajské lékárny, a proto ve všech od května zavedlo slevové kupony. Zda se v tomto případě kraj zachová podobně a zákaz vztáhne na všechny krajské lékárny, bude jasné poté, co verdikt soudu kraj obdrží.

Rath tvrdí, že nemocnice jako akciové společnosti mohou slevy nabízet podobně jako například Tesco nebo síť soukromých lékáren Dr. Max. Soukromí lékárníci ale míní, že jde o nedovolenou veřejnou podporu, protože kraj provoz nemocnic dotuje z veřejných peněz.