Ministr Šimerka chystá změny v zákoníku práce

Praha - Čerstvý ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka dnes představil novou podobu zákoníku práce. Stávající legislativní norma vyvolává řadu sporů mezi zástupci zaměstnavatelů a odboráři. Ministr proto slíbil, že připravované změny hodlá průběžně konzultovat především na bázi tripartity. Šimerka se rovněž nechal slyšet, že se úplně neodvrací od důchodové reformy, jak ji začal jeho předchůdce Petr Nečas (ODS). Ministr také novinářům řekl, že kvůli dopadům současné krize na sociálně slabé vrstvy obyvatel bude třeba koncem letošního roku valorizovat důchody, možná také životní minimum.

Šimerka již dříve přislíbil, že naváže na všechno dobré, co na ministerstvu Nečas začal. Příprava změn v zákoníku práce mezi ně patří. „Máme maximalistickou a minimalistickou variantu… Ta minimalistická varianta zahrnuje takové změny, které reagují na nález Ústavního soudu,“ řekl ministr.

„Nemyslím si, že je potřeba ten zákoník měnit. Z hlediska časového nevidím reálné, že by zákoník mohl projednat do konce zkráceného volebního období,“ reagoval stínový ministr Zdeněk Škromach (ČSSD).

Platný zákoník práce prosadili těsně před volbami v roce 2006 sociální demokraté společně s komunisty a právě Ústavní soud loni zrušil 11 jeho ustanovení. Šimerku ale nečeká jednoduchá práce, už nyní ministerští úředníci projednávají zhruba 750 připomínek ke změnám v zákoníku.

Důchodová reforma projde jen za cenu kompromisu

Šimerka nezahazuje ani důchodovou reformu. Počítá ale s tím, že jeho návrh projde v Poslanecké sněmovně pouze za cenu celé řady kompromisů. „Je známo, že důchodová reforma není otázka okamžiku, že to je dlouhodobá záležitost, a samozřejmě při konsenzu rozhodujících politických subjektů bude pokračovat další jednání,“ předeslal pro ČT Šimerka.

Petr Šimerka o důchodové reformě:

První fázi změn, která posunula věk odchodu do důchodu, prosadil ve sněmovně ještě Nečas. V dalších dvou etapách se má upravit systém základního a doplňkového pojištění nebo možnost přesunout peníze z povinného pojištění do soukromých fondů.

  • Zdeněk Škromach autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/857/85677.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/630/62983.jpg
  • Petr Šimerka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/872/87132.jpg