Znalci: Pěstouni Rosnerovi děti nezvládali

Vyškov - Pěstouni Blažena a Lubomír Rosnerovi ze Slavkova u Brna si na sebe podle znalců péčí o řadu postižených dětí naložili příliš velký úkol. Odborníci se na tom shodli ve svých dnešních výpovědích u soudu ve Vyškově. O týrání svěřených dětí, z něhož jsou pěstouni obžalováni, dnes otevřeně mluvila jedna ze znalkyň. Při její výpovědi ale vyšlo najevo, že nikdy nedělala posudek na mentálně postižené děti. Podle posudku mají Rosnerovi své děti rádi a v péči o ně si nepřipouštěli problémy. Počítali ale s tím, že starší děti s mladšími sourozenci postupně pomohou, to se však u postižených dětí nesplnilo.

U soudu dnes zazněly posudky na část dětí a i oba manžele. Znalkyně hodnotila Rosnerovou jako inteligentní a sociálně obratnou, má ale podle ní potíže v zátěžových situacích. Rosner je spíš v jejím vleku, má údajně sklon k agresivním reakcím, které ovšem nepřekračují normu. Znalci hodnotili také video, které natočilo jedno z dospělých dětí a na němž pěstounka trestá další dítě. Na nahrávce křičí a používá hanlivá slova. Podle znalkyně lze usoudit, že podobná situace v rodině nenastala poprvé.

Podle znalkyně měly být všechny nezletilé děti z rodiny odebrány. Rosnerová ale její tvrzení u soudu zpochybnila a argumentovala posudky jiných znalců, které experti zpracovávali, když se loni děti vracely do rodiny. Setrvání dětí v rodině, pokud si to budou přát, doporučila i jiná odbornice.

Rosnerovi podle obžaloby týrali čtyři z 15 dětí

U soudu dnes vypovídal také znalec z oboru soudního lékařství, který hodnotil jizvy na těle jednoho z dětí. Potvrdil, že dítě mělo jizev i podlitin na těle spoustu, říkalo ale, že je má z prolézání křovím. Lékař připustil, že rány a jizvy mohly vzniknout po šlehání proutkem, stejně tak ale při pohybu v přírodě.

Rosnerovi podle obžaloby týrali čtyři z 15 dětí, které za 26 let své pěstounské dráhy vychovávali. Podle obžaloby dětem nadávali a ponižovali je pro jejich postižení, vyhrožovali bitím a umístěním do ústavu. Dětem způsobili oděrky, hematomy a někdy krvácející rány, které jim pak Rosnerová ošetřovala. U dětí se podle obžaloby rozvinuly psychické potíže, u některých vznikl syndrom týraného dítěte nebo syndrom oběti domácího násilí.

Manželé Rosnerovi
Zdroj: MF Dnes/Radek Miča