Vláda zřejmě nepošle do sněmovny smlouvy o radaru

Praha - Poslanecká sněmovna se do předpokládaných říjnových předčasných voleb už pravděpodobně nebude zabývat česko-americkými smlouvami o umístění americké radarové základny v Česku. Ministr zahraničí Jan Kohout řekl, že vláda smlouvy do sněmovny nepošle. „Radar nebude na agendě této vlády. Protiraketovou obranou se bude zabývat až příští vláda vzešlá z parlamentních voleb. Takové je zadání pro tuto vládu dané shodou ODS a ČSSD,“ řekl dále ministr v rozhovoru pro dnešní vydání Lidových novin.

Předčasné volby do sněmovny by se měly konat 9. a 10. října. Předchozí vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) stáhla smlouvy ze sněmovny letos v březnu, protože v dolní komoře neměla dostatek hlasů pro jejich schválení. Naopak Senát smlouvy schválil již loni v listopadu.

Z parlamentních stran jsou proti umístění amerického radaru v Česku zejména ČSSD a KSČM. Odmítavý postoj k pokračování ratifikačního procesu smluv o stavbě radaru je rovněž součástí seznamu 27 bodů, na jejichž základě je ČSSD připravena podpořit nynější přechodný kabinet premiéra Jana Fischera. „Tato vláda bude reagovat na vývoj v realitě, ale nepředpokládám, že by došlo během jejího mandátu k výraznějším změnám, které by protiraketovou obranu udělaly aktuálnější, a bylo by potřeba předložit smlouvu parlamentu,“ řekl dále ministr.

Česká vláda podepsala smlouvy o výstavbě radarové části americké protiraketové obrany v Brdech ještě s administrativou předchozího amerického prezidenta George Bushe. Radar by měl monitorovat střely vypálené z některých zemí, jako je třeba Írán či KLDR. Proti těmto střelám by navedl rakety, jež by měly být umístěny v Polsku a střely by zničily. Proti zvažovaným základnám USA v Česku a Polsku ostře protestuje Rusko, dlouhodobě je podle průzkumů veřejného mínění odmítají i zhruba dvě třetiny občanů Česka.

Ministr zahraničí Kohout v rozhovoru rovněž prohlásil, že příštího eurokomisaře za Česko by podle politické dohody stran měla vybrat až vláda, která vzejde z říjnových voleb.

Vydáno pod