Záchranáře čeká cvičení při srážce vlaku a autobusu

Hradec Králové - Přibližně stovka záchranářů se 25. května ve Všestarech na Hradecku zúčastní taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému v Královéhradeckém kraji Vlak 2009. Během největšího letošního krajského cvičení hasičů, zdravotníků a policistů se bude simulovat srážka autobusu s vlakem, při které budou zraněny desítky lidí. Novináře o tom informovali představitelé jednotlivých složek IZS.

Při cvičné nehodě zemře pět lidí, další tři desítky utrpí nejrůznější zranění, se kterými je záchranáři přepraví do hradecké fakultní nemocnice. „Cílem cvičení je prověřit činnost od příjmu hlášení o nehodě na operačních střediscích až po dopravu a příjem zraněných na loni dokončený urgentní příjem hradecké nemocnice, který při cvičení vyzkoušíme poprvé,“ řekl novinářům Martin Bezděk z hradecké záchranné služby.

Záchranáři o podobném námětu cvičení přemýšleli už dříve, jejich rozhodnutí podpořilo železniční neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, při kterém loni v srpnu rychlík Comenius narazil do zříceného mostu. Osm lidí zemřelo, desítky byly zraněny. Ve východních Čechách byla největším železničním neštěstím v posledních letech srážka osobního vlaku s nákladními vagony u obce Krouna na Chrudimsku. Nehodu v červnu 1995 nepřežilo 19 lidí, čtyři utrpěli zranění.

Integrovaný záchranný systém v Královéhradeckém kraji pořádá podobná cvičení každoročně, loni například více než osm desítek hasičů a policistů nacvičovalo v lesích u Hradce Králové pátrání po pohřešovaných osobách.