Nejpopulárnější političkou pro volby do EP je Bobošíková

Praha - Z lídrů kandidátek pro volby do Evropského parlamentu je nejpopulárnější vedoucí kandidátky uskupení Suverenita Jana Bobošíková. Podle agentury STEM ji příznivě hodnotí téměř polovina oslovených lidí, celých 45 procent Čechů ale na ni má negativní názor. Oblibě se těší i lidovecká kandidátka Zuzana Roithová, lídr kandidátky ČSSD Jiří Havel a Jan Zahradil z ODS. Nejhorší hodnocení si naopak vysloužil Miroslav Sládek (SPR-RSČ).

Roithová je oblíbená u 43 procent lidí, jen o šest procent lidí méně ji ale ohodnotilo negativně. Havla považují za populárního dvě pětiny Čechů, opačný názor zastává 27 procent dotazovaných. Na Jana Zahradila mají také téměř dvě pětiny lidí kladný názor, u celých 46 procent respondentů se ale oblibě netěší. Na Sládka mají nepříznivý názor téměř tři čtvrtiny obyvatel. Hned za ním se na žebříčku nízké oblíbenosti umístili Vlastimil Tlustý za Libertas.cz a komunista Miloslav Ransdorf, které negativně hodnotí tři pětiny dotázaných.

Češi ale podle průzkumu většinu politiků kandidujících do europarlamentu neznají. Agentura se dotazovala na 24 lídrů kandidátek, u jedenácti z nich uvedlo více než 70 procent lidí, že je vůbec nezná. Nejméně známý je Čechům Jan Tamáš, který kandiduje za Humanistickou stranu, a Jiří Novotný, který vede Moravany.

Naopak Bobošíkovou nezná pouze šest procent dotazovaných, Ransdorfa jen osm procent. Nadpoloviční většina nezná například Jiřího Payna (SSO), Jana Dusíka (SZ), Jaromíra Štětinu (Starostové a nezávislí - Vaše alternativa) a Janu Hybáškovou (EDS).