Fischerova vláda by dnes měla dokončit své programové prohlášení

Praha - Vláda Jana Fischera by měla na dnešním jednání dokončit programové prohlášení, se kterým půjde žádat do sněmovny o důvěru. A ministři podle všeho nebudou riskovat. Už v pátek premiér řekl, že zahrnou připomínky jednotlivých stran tak, aby kabinet bez problémů dostal od poslanců důvěru. Vláda také pověří premiéra, aby požádal předsedu sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) o svolání schůze dolní komory, na které kabinet poslance požádá o vyslovení důvěry. Vláda se dnes má zabývat i výhledem na rozpočty do roku 2011, a to s ohledem na hospodářskou krizi.

Kabinet posoudí rovněž návrh na změnu takzvaného náhubkového zákona. Norma, která platí od 1. dubna, zakazuje zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů i citovat z policejních odposlechů. Poslanci Kateřina Jacques (SZ), František Bublan (ČSSD), František Laudát (ODS) a další nyní v novele zákona o trestním řádu navrhují, aby bylo možné některé informace zveřejnit, pokud to bude ve veřejném zájmu. Poté, co kabinet novelu posoudí, rozhodnou o ní sněmovna a Senát.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová představí novelizaci obchodního zákoníku, která má upravit hlasovací práva akcionářů a zlepšit jejich postavení v akciových společnostech. Ministři se vyjádří také k návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách, návrhu zákona o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití a návrhu novely zákona o znalcích a tlumočnících.

Vláda má dnes schválit programové prohlášení (zdroj: ČT24)