Vláda podpořila návrh na změnu náhubkového zákona

Praha - Úřednický kabinet dnes podpořil poslaneckou úpravu takzvaného náhubkového zákona. Norma, která platí od 1. dubna, zakazuje zveřejnit identitu podezřelých a obětí některých trestných činů i citovat z policejních odposlechů. Předkladatelé novely Kateřina Jacques (SZ), František Bublan (ČSSD) a František Laudát (ODS) spolu s dalšími poslanci navrhují, aby bylo možné některé informace zveřejnit, pokud to bude ve veřejném zájmu. Eventuální následný spor má rozhodnout soud.

Návrh je podle vlády důležitým kompromisem. Kabinet k němu připravil i několik připomínek, které mají zachovat zvýšenou ochranu poškozeným, kteří jsou mladší 18 let, i těm obětem trestných činů, vůči nimž byl spáchán trestný čin kuplířství, šíření pornografie, trestný čin proti životu, zdraví či proti lidské důstojnosti nebo trestný čin proti rodině a mládeži. „Medializace takových údajů by totiž mohla ještě prohloubit negativní dopady spáchaného trestného činu na takové poškozené, a to mnohdy na celý zbytek života,“ uvádí tisková zpráva.

Podle Kateřiny Jacques (SZ) má ve zrychlených lhůtách novela šanci na schválení. O veřejný zájem by mělo podle skupiny poslanců jít mimo jiné v případě politiků. Kdyby byl například spáchán atentát na premiéra, který bude hospitalizován, média by měla mít možnost o události informovat a nebýt za to popotahována, uvedli poslanci.

Zákon vnímaný jako zásah do svobody projevu, si vysloužil výtky i ze zahraničí. Proti zákonu se postavili i někteří senátoři. Před několika dny podali návrh Ústavnímu soudu, aby zrušil některé sporné části normy. Senátoři navrhují v zákoně ponechat pouze zákaz zveřejnění osobních údajů obětí zločinů. Nadále má platit zejména v případě dětí a mladistvých. U dospělých se zákaz vztahuje například na oběti kuplířství nebo násilných trestných činů.

Premiér Jan Fischer nedávno uvedl, že je ochoten o náhubkovém zákonu debatovat. Šéfredaktoři několika českých médií ho počátkem května požádali o to, aby zvážil nápravu normy. Na náhubkový zákon se hodlá zaměřit i staronový ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb.

Náhubkový zákon
Zdroj: ČT24
Vydáno pod